Рекорден брой са получените сигнали за нарушения на изборното законодателство – в рамките на около месец до вчерашния ден включително, до края на изборния ден, в МВР са получени близо две хиляди сигнала.

Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в предаването „Още от деня“ по Българската национална телевизия за сигналите за нарушения във връзка с местните избори на 29 октомври.

„В сравнение със същия период на предходните местни избори през 2019 г., те са 1060“, обясни той и допълни, че отдава тази двойна разлика в броя на сигналите на това че гражданите, журналистите и политическите партии явно имат по-голямо доверие на МВР.

Голям е и броят на образуваните досъдебни производства.

„Те са три пъти повече в сравнение със същия период през 2019 г. До момента има образувани 168 досъдебни производства за нарушение на изборното законодателство“, съобщи Калин Стоянов и изтъкна, че вече има и две присъди.

Във връзка с решението на Върховния административен съд за отмяната на машинния вот на изборите, което се очаква в рамките на днешния ден, вътрешният министър посочи, че МВР няма никакво отношение към кодове и софтуери. „Има ангажимент по отношение на съпровода на машините“, уточни Стоянов. 

Той не е чел доклада на службата, който доведе до отмяната на машинното гласуване. „Единствено съм прочел това, което има изнесено в медиите“, коментира той и подчерта, че не може да каже дали документът е достоверен.

Калин Стоянов каза още, че МВР работи много добре с ДАНС и между тях няма напрежение.