Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия е готова за преговори за следвоенното бъдеще на кризата с Украйна. За тази цел Украйна единствено трябвало да изпълни някои условия. Които Шойгу поради някаква причина не сметна за нужно да спомене. 

Военният министър не сигнализира за промяна в позицията на Москва по отношение на окупираните от нея украински територии в Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и Крим, в които се проведоха "референдуми" за присъединяване към Русия. От началото на инвазията през 2022 г. Кремъл настоява Киев да се откаже от тях като предварително условие въобще за провеждане на преговори. Друго изискване на Кремъл е Украйна да не се присъединява към НАТО, което по очевидни причини правителството на Зеленски не възнамерява да уважи.

Затова изразената готовност на Шойгу е пореден циничен опит на агресора да представи Украйна като виновна за продължаващата война. Военният министър (който разполага с колекция от ордени, на които могат да завидят Кутузов и Суворов, без дори да е помирисвал бойно поле) не уточни и по какъв начин призивите за мир от Москва се вписват в продължаващите опити на престъпния режим да щурмува покрайнините на украинския град Авдеевка.

На военния форум "Сяншан" в Пекин, Шойгу каза че Москва е готова за разговори за бъдещото съвместно съществуване със Запада, когото обаче обвини, че се опитва да разшири конфликта в Украйна към Азиатско-Тихоокеанския регион. Министърът добави, че НАТО прикрива струпването на сили в Азиатско-тихоокеанския регион с "демонстративно желание за диалог". Шойгу допълни, че страните от алианса насърчават надпреварата във въоръжаването в региона, като увеличават военното си присъствие и честотата и мащаба на военните учения там.

Военният министър пропусна да отбележи, че близкият съюзник на Русия - Китай - е страната, която носи най-голяма отговорност заради милитаризирането на региона, както поради своето собствено въоръжаване (китайската армия е най-голямата по размер в света), така и заради агресивните си действия по общата граница с Индия, в Тайванския пролив, Южнокитайско и Източнокитайско море.