Ако замразим войната, Русия ще атакува отново през 2028 г. Този път и балтийските страни.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски, който участва на среща на Европейската политическа общност (ЕПО) в испанския град Гранада.

"Русия сега обмисля различни сценарии за предстоящите години. Един от тях е особено опасен. Ако има някаква пауза в агресията срещу Украйна, някакво замразяване на ситуацията, ще има нов критичен момент. 2028 г. Ако се позволи на Русия да се адаптира сега, до 2028 г. Кремъл ще може да възстанови военния си потенциал, който ние унищожихме и ще има достатъчно сила да атакува страните, които са във фокуса на руската експанзия. И в допълнение към Украйна, това определено са балтийските държави и други държави с руски контингенти", заяви украинският президент.

Ръководителите на държавите от ЕС и на още 19 страни се събират в Гранада, за да обсъдят въпроси от общ интерес, сред които са енергетиката, цифровизацията и развитието на пътната инфраструктура. Общността бе създадена през 2022 г., след руското нахлуване в Украйна.

Тя представлява междуправителствен форум за политически и стратегически дискусии за бъдещето на Европа. Инициатор на ЕПО е френският президент Еманюел Макрон.

Утре в испанския град ще се проведе неформална среща на върха на ЕС. Очаква се Макрон да направи опит да сплоти страните членки около идеята за историческо разширяване на Съюза, което да включва и воюващата Украйна.