Израелски танкове са навлезли днес в квартал в покрайнините на град Газа, прекъсвайки основната пътна връзка между северната и южната част на едноименната палестинска територия, предаде Франс прес, като се позова на очевидци.

Според цитираните източници танковете са стигнали в покрайнините на квартал "Аз Зейтун".

"Те са прекъснали пътя "Салахедин" (свързващ северната с южната част на анклава) и обстрелват всяко превозно средство, което се движи по него", казва един от очевидците пред АФП.

Израел: Убихме десетки терористи

Израелската армия заяви днес, че е убила десетки бойци от палестинското ислямистко движение "Хамас" при нощни боеве в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Армията уточни, че нейни войници са убили "десетки терористи, барикадирали се в сгради и тунели".

Израелската армия съобщи още, че през последните дни е поразила "над 600 терористични цели", сред които оръжейни складове.

САЩ: Има риск от разрастване на конфликта в Близкия изток

Съединените щати виждат "повишен риск" от разрастване на конфликта в Близкия изток, тъй като иранските проксита бомбардират американски войски, разположени в региона, каза в неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

"Ние сме бдителни, защото виждаме повишени заплахи срещу нашите сили в целия регион и повишен риск този конфликт да се разпространи в други части на региона. Правим всичко по силите си, за да възпрем и предотвратим това", каза Съливан пред американската телевизия "Си Би Ес".

Иран: Ционисткият режим пресече "червените линии"

Израел прекрачи "червените линии" в Газа, обяви иранският президент Ебрахим Раиси.

Това "може да принуди всички да предприемат действия", предупреди лидерът на ислямската република с пост в социалните мрежи.

"Престъпленията на ционисткия режим преминаха "червените линии", което може да принуди всеки да предприеме действия. Вашингтон ни моли да не правим нищо, но той продължава да оказва широка подкрепа на Израел. САЩ изпратиха съобщения до Оста на съпротивата, но получиха ясен отговор на бойното поле".

33 камиона с хуманитарна помощ пристигнаха в Газа

33 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа вчера през граничния пункт "Рафах" на границата с Египет, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, цитирана от Франс прес и БТА.

Това е най-голямата автоколона, влязла в обсадената палестинска територия след ограниченото възобновяване на доставките на хуманитарна помощ на 21 октомври.

"Въпреки че това увеличение е добре дошло, необходим е много по-голям обем помощи на регулярна основа, за да се избегне допълнително влошаване на тежката хуманитарна ситуация, включително граждански безредици", заяви службата в ежедневния си доклад за войната между Израел и Хамас. "Особено остра е нуждата от гориво за работа на медицинското оборудване и съоръженията за водоснабдяване и канализация".

Израел блокира всички доставки на гориво с мотива, че Хамас ще го използва за производство на оръжия и експлозиви.

Конвоите с хуманитарна помощ за Газа, която е под израелска блокада от идването на "Хамас" на власт през 2007 г., бяха спрени, след като на 7 октомври палестинското ислямистко движение извърши кърваво нападение срещу Израел, при което загинаха над 1400 души, повечето от които цивилни. В отговор израелската армия започна военна офанзива срещу палестинската територия, при която според "Хамас" са убити над 8000 души, повечето от които цивилни.

От 21 октомври насам общо 117 камиона с хуманитарна помощ са успели да влязат в Газа, като по-голямата част от тях (70) са съдържали медицински материали.