Няма партия, която да не е съпричастна към купуването и продаването на гласове на настоящите избори.

Това, каза вътрешният министър Калин Стоянов в интервю за бТВ след края на изборния ден.

"За първи път се случва в рамките на изборния ден да имаме 428 сигнала за различни изборни нарушения", допълни Стоянов. - "Образувани са 9 досъдебни производства."

Той уточни, че сигналите са за различни неща – както за купуване на гласове, така и за агитация, например. Все пак определи изборния ден като "спокоен".

По думите на министъра купувачите на гласове стават все по-изобретателни. Той даде пример с едно населено място, в което има затвор. В дните преди вота лицата, лишени от свобода, са били пускани навън да полагат общественополезен труд и по разпореждане на кмета - изпращани в дворовете на негови съселяни, като трябвало да почистят местата срещу обещанието те да гласуват за кмета.

"Не водим статистика коя партия е рекордьор по купуване на гласове", допълни министърът.

По повод обвиненията на Централната избирателна комисия, че МВР без нейно разрешение е допуснало машини за гласуване да напуснат склада и да потеглят към секциите, Стоянов посочи, цитиран от бТВ:

"Коментарите, които бяха изречени от страна на ЦИК във вчерашния ден, бяха некоректни. Станахме свидетели на това как председателят на ЦИК и говорителят се опитаха да злепоставят МВР. МВР не е транспортна фирма."

Както Клуб Z писа, машини потеглиха към секциите по предварителен план - на фона на късно-вечерното решение на ЦИК да забрани използването им за този вот.