Загуба от Даниил Медведев коства отпадане за Григор Димитров във втория кръг на турнира от ATP 500 във Виена - 6:3, 2:6, 4:6. Двубоят бе равностоен, продължи малко над два часа, а първата ни ракета вероятно съжалява, че не победи още едно голямо име тази година.

Руснакът е водач в схемата и вече има три поредни успеха над Димитров, като серията бе поставена именно във Виена на полуфинал през 2022 г. Тогава Гришо отстъпи с 0:2 сета, но днес не бе далеч да срази един от най-добрите в света. 

В първия сет 17-ият в световната ранглиста се справи почти безупречно. Българинът се възползва по най-добрия начин от серия грешки на Медведев и успя да реализира три пробива - срещу един в свой пасив. Той спечели 12 от 13 разиграни точки при свой първи сервис и се наложи с 6:3.

Още в първия гейм на втория сет обаче фаворитът направи пробив. Руснакът изоставаше с 15:40, но реализира четири поредни точки. Повел в резултата, Медведев заигра много по-спокойно и уверено. Непредизвиканите грешки буквално изчезнаха от играта му - не направи нито една в целия втори сет, а за сметка на това записа 11 печеливши удара.

Стигна и втори проби, след който поведе с 4:1 гейма и това реши изхода на втората част. Димитров нямаше отговор на тази вдигната летва.

Не така стояха нещата в третия, който бе най-равностоен, като двамата се "захапаха" още от първата точка. Димитров първи стигна до брейкбол във втория гейм, но ударът му от бекхенд се спря в мрежата. В следащия дойде ред на Димитров да отрази брейкбол, а българинът отрази още две възможности за пробив при 3:3 и поведе с 4:3.

В деветия обаче Медведев притисна опонента си отново и достигна до три поредни брейкбола, като реализира още първия от тях. Малко след това затвори мача, мака че Григор опита да му даде отпор, стигайки до 30:30.

В четвъртфиналите защитаващият титлата си руснак ще играе със своя сънародник Карен Хачанов.

А Григор Димитров е близо до последния за него официален турнир през 2023 г. - това е мастърсът в Париж, който започва в края на седмицата. Бившият №3 в света ще играе във френската столица, а не на "София оупън", който е на същите дати.