Либийският парламент, заседаващ в град Тобрук в Източна Либия, поиска "незабавното" отпътуване на посланиците на държавите, подкрепящи Израел във войната му срещу палестинската групировка "Хамас", като посочи по-специално САЩ, Великобритания, Франция и Италия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В комюнике, публикувано на сайта на институцията, близка до лагера на маршал Халифа Хафтар, също така се отправя заплаха за спиране на доставките на въглеводороди за тези страни, ако "избиването" на палестинци не спре.

"Молим посланиците на държавите, които подкрепят ционисткото образувание (Израел, бел. ред.) в неговите престъпления, незабавно да напуснат (либийската) територия", се казва в комюникето на парламента.

Войната беше предизвикана от безпрецедентната атака на палестинската ислямистка групировка срещу Израел на 7 октомври, при която бяха убити над 1400 души, най-вече цивилни. При ответните удари на Израел по ивицата Газа, територия, контролирана от "Хамас", бяха убити повече от 7000 души, повечето от които цивилни.

"Ако кланетата, извършвани от ционисткия враг, не спрат, призоваваме либийското правителство да спре износа на петрол и газ за държавите, които го подкрепят", предупреди парламентът. 

Либия, която не поддържа дипломатически отношения с Израел, е разтърсвана от насилие и политически борби след свалянето на бившия лидер Муамар Кадафи от власт при въстанието през 2011 г.

Освен това страната се управлява от две съперничещи си правителства: признатото от ООН временно "правителство на националното единство" със седалище в Триполи (Западна Либия) и "либийското правителство" в източната част на страната, установено от парламента и свързано с лагера на Халифа Хафтар, силния човек в Източна Либия.

В няколко либийски града се проведоха демонстрации в подкрепа на палестинците, особено след смъртоносния удар по болница в Газа на 17 октомври.