Балотажът е неизбежен, а участниците в него ще станат ясни едва на 29 октомври. Участниците в надпреварата за попадане на балотажа, обаче, са известни. Това са Васил Терзиев , Антон Хекимян и Ваня Григорова.

Това се казва в коментар на "Екзакта рисърч", основан на данни от проучване сред 700 пълнолетни столичани от всички 24 столични района. Теренната работа е реализирана в периода 19-24 октомври посредством пряко полустандартизирано интервю чрез подбор на респондентите по квота. Изследването е възложено и финансирано от "Екзакта Рисърч Груп".

От изследване е видно, че Ваня Григорова е неудобен опонент при балотаж. Тя мобилизира сериозен периферен вот при балотаж и срещу двамата си опоненти. Друг е въпросът, доколко е вероятно нейното попадане на балотажа, гласи коментарът на директорката на социологическата агенция Лидия Йорданова, публикуван във фейсбук.

- Хекимян влезе в активна кампания значително по-късно и затова е очаквано именно в крайната фаза на кампанията той да набира скорост.

- Терзиев отрано бе сочен като фаворит и той полага усилия да запази резултата си и имиджа си на сигурен участник на балотажа.

- Григорова се заяви по един недвусмислен начин и намери място сред водещите трима кандидати за кметския стол на столицата. Дали ще си гарантира участието в балотажа е въпрос, който няма еднозначен отговор, доколкото поведението и говоренето й са възприемани предимно емоционално.

При балотаж Терзиев-Хекимян

"При балотаж между Васил Терзиев и Антон Хекимян към 24 октомври резултатите биха били твърде близки, доста под размера на статистическата грешка при подобни проучвания, а огласяването им броени дни преди вота би могло да се тълкува като опит за внушение от страна на "Екзакта", което ще добави аргументи към зачестилите опити да се проблематизира информацията от предизборни социологически сондажи", се казва още в коментара.

95% от избирателите на ГЕРБ стоят зад своята номинация – Антон Хекимян, докато зад номинацията на Васил Терзиев безусловно застават при подобен балотаж 91% от привържениците на ПП-ДБ.

При толкова близки резултати е важно да се каже и кой от двамата има по-голям електорален ресурс сред избирателите на другите формации извън ГЕРБ и ПП-ДБ. Това е Васил Терзиев.

При балотаж Терзиев-Григорова

При балотаж между Васил Терзиев и Ваня Григорова, разликата отново е под размера на статистическата грешка. При подобен балотаж една пета от избирателите на ГЕРБ биха подкрепили кандидата на ПП-ДБ, а привържениците на "Възраждане" и на ИТН категорично биха предпочели да застанат зад Ваня Григорова, посочват от "Екзакта".

При балотаж Хекимян-Григорова

При балотаж между Антон Хекимян и Ваня Григорова, разликата между двамата се измерва с десети от процента. Подобен балотаж силно мобилизира привържениците на Григорова и срещу този опонент тя би могла да извади по-силен периферен вот отколкото срещу Васил Терзиев.

При тестван от "Екзакта" хипотетичен балотаж между Хекимян и Вили Лилков, резултатът е в съотношение близо 3:1 в полза на Хекимян. 88% от избирателите на ГЕРБ биха гласували за партийния кандидат при подобен хипотетичен балотаж, а 7% - за Вили Лилков.

14% от привържениците на ПП-ДБ при подобен балотаж биха избрали да подкрепят Вили Лилков. Лилков би имал по-голяма подкрепа от Хекимян и сред привържениците на БСП и на "Възраждане".

Важно е да се знае, че подобен балотаж не представлява интерес за 72% от жителите на общината, които заявяват, че няма да гласуват.

При хипотетичен балотаж между Васил Терзиев – Вили Лилков, официалният кандидат на ПП-ДБ би имал двойно по-висок резултат от този на Лилков /20% : 11%/. Лилков би получил по-голяма подкрепа в сравнение с тази за Терзиев от страна на избирателите на ГЕРБ, а при подобен балотаж Терзиев може да разчита на вота на 89% от избирателите на ПП-ДБ.

Колко са твърдо решилите да гласуват

Твърдо решилите да гласуват за кмет на София и вече избрали за кого да дадат гласа си са 42% от имащите право на глас. Колебаещите се за кого да гласуват са 12%, а колебаещите се дали изобщо да гласуват са 9%.

По-често твърдо решили да гласуват за кмет и вече избрали за кого да дадат гласа си са хора на възраст над 30 години и особено такива над 60 години, висшисти, респонденти със среден и с по-висок стандарт на живот.

Електоралните ядра от избиратели на ПП-ДБ, на ГЕРБ и на БСП са в съпоставима степен мобилизирани. 

Най-често са категорични, че няма да гласуват за кмет на столицата младите хора на възраст под 30 години /близо половината от тях/, показват данните на "Екзакта".