Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е бил "шокиран" от "погрешното представяне" на речта му във вторник пред Съвета за сигурност на ООН.

"Шокиран съм от погрешното представяне на някои от изявленията ми... сякаш оправдавам терористичните актове на "Хамас". Това не е вярно. Точно обратното. Вярвам, че е необходимо да се изясни истината – особено от уважение към жертвите и техните семейства", подчерта Гутериш, цитиран от Ройтерс.

В изявлението си генералният секретар подчерта, че никаква несправедливост към палестинците не може да оправдае ужасяващите атаки на "Хамас".

Следващите му две изречения обаче предизвикаха призиви от Израел да си подаде оставката:

"Важно е да признаем, че атаките на "Хамас" не се случиха във вакуум. Палестинският народ бе подложен на 56 години задушаваща окупация".

Генералният секретар на ООН предизвика гняв в Израел и сред някои републиканци в САЩ, като описа израелските бомбардировки и блокадата на ивицата Газа като "колективно наказание на палестинския народ" и ги характеризира като "явни нарушения на международното хуманитарно право".