Европейската комисия ще пише до българската Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради неизпълнение на европейското законодателство.

Това стана ясно след дебат в Комисията по петиции в Европейския парламент в Брюксел.

Петицията, внесена от адвокат Теодор Шейков, е от името на група собственици на апартаменти в курортния комплекс „Сънсет ризорт“ в Поморие. Пред комисията Шейков заяви, че представлява над 100 притежатели на жилища – българи, британци, ирландци, украинци, руснаци и други.

Евродепутатите не можеха да повярват на ушите си, като чуха, че през 2023 г,, в XXI век, в ЕС човек може да остане без ток и вода в своя дом.

Всъщност за случая първа алармира още през 2020 г. ирландската крайно лява евродепутатка Клеър Дейли, която дойде в курорта. Тя дори вкара случая в резолюция за принципите на правовата държава и основните права в България, която ЕП тогава прие. Проблемът е, че собствениците на апартаментите имат общ електромер и водомер, който отчита потреблението според квадратурата на жилищата.

Един от собствениците в „Сънсет ризорт“ подал иск още през 2016 г. Той  поискал индивидуален достъп до вода и ток. Магистратите обаче заявили, че за да се случи това, трябва да има съгласието от всички други собственици на апартаменти. В крайна сметка Върховният съд се произнесъл в полза на ищеца. От КЕВР обаче отказали да изпълнят решението. Така според петиционерите регулаторният орган нарушава европейското законодателство, по-специално директива от 2019 г.

Ситуацията се утежнява от факта, че редица собственици на апартаменти в „Сънсет изорт“ искат да настанят там бежанци от Украйна, изтъкна адвокат Шейков. Отделно жилища притежават и украинци, които искат трайно да се установят в тях поради войната в родината им.

„Да ви кажа честно, да имаш ваканционен имот в България е истинско предизвикателство. Това е кошмар. Ако собственикът реши да бъде добросъвестен и да плаща нормална такса за обслужване, се сблъскваш с въпроса за тока и водата. Извинявайте, през 2023 г. в ЕС да нямаш достъп граничи с абсолютното безумие. И тогава, когато имаме ясно европейско законодателство, много често с него в България се спекулира и се злоупотребява“, заяви българският евродепутат социалист Петър Витанов.

Той застана категорично на страната на петиционерите.

„Има неща, които не са за вярване. Неспособността на местната власт е много впечатляваща“, констатира германецът Петер Яр от Европейската народна партия (ЕНП).

Поради факта, че няма вода и ток, курортът остава затворен. Европейската комисия трабва да действа възможно най-бързо и да разговаря с българските власти, настоя Клеър Дейли.

Някои евродепутати предложиха ЕК да пише до властите в София и КЕВР. Прозвучаха и предложения Брюксел да започне процедура за нарушение.

„Комисията потвърждава, че собствениците имат право на основни услуги, както и на индивидуални електромери и водомери. Това е заложено в директивата от 2009 и новата директива за енергийните пазари от 2019 г.“, каза присъстващият на заседанието представител на Генерална дирекция „Енергетика“.

Той допълни, че българските власти трябва да гарантират, че се прилагат всички мерки за равен достъп до услуги, както и че доставчиците трябва да изпълняват задълженията да осигурят ток и вода на собствениците.

За Комисията е особено важно какви ще са последващите действия на регулаторния орган след решението на ВАС.

Представителят на ЕК обаче изтъкна, че регулаторът принципно е независим от публичните органи. И от тази гледна точка преки действия срещу българската държава не са най-уместният ход. Но е уместно да се задейства пруцедурна рамска рамка за откриване на диалог с КЕВР. Затова от Комисията смятат, че жалбата трябва да има последващи действия. От Брюксел смятат да започнат диалог с регулатора и обещаха да предприемат по-нататъшни действия.

Петицията остава отворена по предложение на всички политически групи в ресорната парламентарна комисия.