За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков , който е на еднодневно посещение във Виена, предаде БТА. 

Двамата имаха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърат на външните работи Елена Шекерлетова.

Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство, каза Нехамер. 

Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия, отбеляза още австрийският канцлер. 

Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ще може по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа, защото ще можем да освободим човешки и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници и да се фокусираме върху тях. Това каза премиерът Николай Денков, цитиран от БТА, след срещата си с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена, където е на еднодневно посещение. 

Ще можем да намалим цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това означава по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация и повече политическа стабилност, заяви премиерът.