Шефът на представителството на Русия в Европейския съюз Кирил Логвинов е заподозрян в шпионаж, предаде "Шпигел".

Съмненията, че дипломатът работи за руското разузнаване, се появиха след съвместни разследвания на европейски медии. Белгийското разузнаване включи дипломата в списъка си с агенти на външните разузнавателни служби.

От 2018 г. Логвинов е акредитиран като дипломат в постоянната мисия на Русия в Брюксел. След като последният посланик на Русия в ЕС напусна поста си преди около година, Логвинов беше назначен за изпълняващ длъжността ръководител на мисията.

Според публична информация той е работил и в руското посолство в Берлин от 2010 до 2014 г. По това време предполагаемият шпионаж на Логвинов "не беше забелязан".

Съобщава се, че Логвинов е бил заподозрян в шпионаж миналата година, но дипломатът по това време все още не е оглавявал руската мисия. Според медийни проучвания въпросът какво да се прави с Логвинов тревожи дипломатите от ЕС и западните разузнавателни служби от известно време. Запознати твърдят, че миналата година в кръговете на ЕС е избухнала полемика относно това какво да се прави с руския представител.

Белгийското контраразузнаване призова заподозреният агент да бъде експулсиран. Това обаче било предотвратено от дипломати от Европейската служба за външно действие (ЕСВД). Вероятно са се страхували от по-нататъшни негативни последици за собствените си представители в Русия.

Зам.-председателят на Европейския парламент Мартин Хойсик каза, че е шокиран, че Логвинов все още не е изгонен и предположи, че след публикациите парламентът ще разгледа този случай и ще окаже натиск върху ЕСВД. Кирил Логвинов и постоянното представителство на Русия в ЕС оставиха без отговор запитване на "Шпигел" и неговите партньори относно обвиненията.

ЕСВД и белгийското разузнаване не са коментирали случая.