Лидерите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания обсъдиха на виртуална среща конфликта между Израел и "Хамас", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В срещата участваха президентът на САЩ Джо Байдън, френският му колега Еманюел Макрон, италианската премиерка Джорджа Мелони, колегите ѝ от Канада и Великобритания Джъстин Трюдо и Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц. Те са поели ангажимент да работят в тясно сътрудничество, за да попречат на разрастването на войната, като в същото време търсят политическо решение и траен мир, съобщи Белият дом.

Шестимата лидери изразиха подкрепата си за Израел и правото му да се защитава, но го призоваха да спазва международното хуманитарно право и да защитава мирното население на Газа.

В съвместното изявление, публикувано след края на свиканата по инициатива на американския президент Джо Байдън виртуална среща, лидерите също така приветстват освобождаването на двама заложници от страна на "Хамас" и призоват за незабавното освобождаване на всички останали заложници, които са над 200.

Лидерите обещаха да работят в тясно сътрудничество в подкрепа на своите граждани в региона и особено на тези, които искат да напуснат Газа. Те приветстваха пристигането на първите конвои с помощи в Газа и обещаха да продължат да работят с регионалните партньори, за да осигурят "устойчив и безопасен достъп" на 2,2-милионното население на Газа до храна, вода, медицински грижи и друга хуманитарна помощ. 

Призивите бяха отправени на фона на нарастващите опасения, че войната между Израел и Хамас може да прерасне в по-широк близкоизточен конфликт, докато Израел обстрелва Газа, а сблъсъците по границата му с Ливан се засилват. Тази вечер израелските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли въздушни удари по две клетки на "Хизбула" в Ливан, които планирали да изстрелят противотанкови ракети и снаряди към Израел. Ударите са били нанесени преди те да успеят да стрелят.

Байдън свика виртуалната среща с участието на лидерите на петте съюзнически страни след като разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. На него двамата лидери се споразумяха в палестинския анклав да пристига "непрекъснат поток" от хуманитарна помощ.

Освен това американският президент проведе отделен 20-минутен разговор с папа Франциск.

По-рано вчера израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че войната срещу "Хамас" може да продължи с месеци, но това ще бъде последната война срещу групировката, защото след нея "Хамас" няма да съществува, припомня Франс прес.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви от своя страна в интервю за Ен Би Си, че Израел няма никакво намерение, нито желание, да управлява Газа след края на войната. Не е възможно обаче да има завръщане към статуквото, при което Израел е изложен на нападенията на "Хамас", подчерта американският дипломат, цитиран от ДПА и АП.

Израел е заявил, че планира да започне сухопътна офанзива в палестинския анклав, с цел да унищожи окончателно "Хамас".