“Случаят “Топлофикация” засяга всички софиянци, защото влияе и на здравето, и на джоба ни.” Това заяви на специална пресконференция пред централата на дружеството кандидатът за кмет на София Васил Терзиев.

С него беше и водачът на листата за общински съветници на местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” Борис Бонев. Те получиха подкрепа от депутатите Венко Сабрутев, Иво Мирчев, Мартин Димитров, Владо Панев, кандидати за общински съветници и районни кметове.

”Топлофикация” дава топлина на 450 000 души. От много години обаче дружеството постоянно е на загуба, управлява се лошо, не спазва технологичните норми и е воденичен камък за Столичната община. Според Терзиев това дружество трябва да бъде оздравено, да спрат порочните практики, защото всички софиянци страдат от това.

“Дружеството трябва да стане по-прозрачно и по-добре управлявано, за да има бъдеще пред него. В рамките на следващия мандат ще положим основите на това общинското дружество да работи по-добре. Което ще доведе и до по-качествена услуга, да не сме в 1980 година, а да отидем в XXI век. Само така ще можем да получаваме по-качествена услуга”, каза Васил Терзиев.

Борис Бонев засегна и темата с неуспешния проект за инсинератор, който трябваше да бъде изграден в “Топлофикация”.

“В една тъжна паралелна вселена тук щеше да има крематориум за боклук, който щеше да допринесе за замърсяването на София. Сегашното управление обаче изпусна сроковете за проекта и за първи път това, че управлението е некадърно, доведе до полза за София. Ние с колегите в Столичния общински съвет от Демократична България искахме да направим референдум, водехме тежка битка, а от ГЕРБ използваха всякакви хватки, за да го спрат. И накрая се провалиха сами заради организационна некомпетентност. Но бъдещето на София и чистият въздух победиха”, каза водачът на листата за общински съветници.

Бонев добави, че трябва да се промени концепцията за преструктуриране на “Топлофикация”. “Готовият план беше правен с данни, които вече не са актуални. И затова трябва да се направи нов план, който да вкара Топлофикация в бъдещето. Ние имаме цялостна концепция за реформа”, добави той.

За тази концепция говори Борислав Колев - ядрен физик по образование с 16-годишен стаж в сектор енергетика.

“Планът на управляващите винаги е бил те да правят каквото си правят и да чакат спасителен пояс от правителството или някаква външна сила. Но такъв пояс няма. Няма нови технологии, няма пари, дружеството е застинало в миналото. Заводът е в ужасно състояние, магистралните топлопроводи - също. Пречиствателната техника на работи, генерират се три пъти по-високи количества на азотни окиси, което се отразява на качеството на живот на всички софиянци, защото тези комини замърсяват”, каза той.

Според Колев, който е кандидат за общински съветник, София може да вземе много положителни примери и да ги приложи.

“Във Франция има над 50 геотермални централни, които дават енергия на 250 000 домакинства, и тя е стойното три пъти по-ниска от нашата. В Дания има над 120 слънчеви топлоцентрали, където цената на енергията е с 50% от ниска от нашата. Можем да вземем пример от Германия и Нидерландия, където термопомпи акумулират евтина енергия за другите части от деня, когато тя е скъпа. Предлагаме декарбонизация, диверсификация и децентрализация. А още по-добре е, че нашата визия напълно съвпада с тази на ЕС за въглеродна неутралност, съответно финансирането ще бъде по-лесно”, обясни Колев.

Симеон Ставрев пък разказа за това как дружеството генерира загуби с лека ръка без да има обяснение за тях: “Бях в шок, когато ръководството на “Топлофикация” дойде преди няколко месеца и каза, че загубата на дружеството ще нарасне с още 145 млн. лв. И то въпреки че тази година цената за потребителите се повишава с 40%, а цената на природния газ пада с 50%. А тази цена е 62% от стойността на всички разходи. Не знам кой прави тези сметки, но те са абсолютно нереалиситични”, обясни Ставрев, кандидат за общински съветник от коалицията.

Той даде за пример за безхаберност и с резервното гориво - мазут, което също генерира загуби.

“Мазутът е необходимо да се подгрява до около 80 градуса, и да циркулира с цел да не замръзва и да не запушва тръбите. Това са огромни топлинни загуби, разходи за персонал и ремонт, равняващи се на над 2 млн. лв. Те могат да бъдат избегнати, ако горивото се замени със зимна спецификация дизел. Още повече наличният мазут не отговаря на изискванията за съдържание на сяра - то е три пъти по-високо, и изгарянето му би представлявало нарушения на наредбите. Представете си какво ще стане, ако той започне да се гори”, каза Ставрев.

Кандидатът за общински съветник добави, че “Топлофикация” продължава да живее в миналия век и по отношение на включването на нови абонати. “Всичко става с едни хартиени документи, които се подават в централата, и то доста на брой. Нула идея за цифровизация, дигитализация и подобрение на услугата”, заяви Ставрев.

Депутатът Владо Панев припомни как още преди 4 години той е спрял източване на “Топлофикация” с купуване на електроенергия на по-ниски от пазарните цени.

“Това го преодоляхме и намалихме годишните загуби с около 40-50 млн. лв. В началото на мандата задълженията бяха около 1 млрд. лв. Сега са 1.7 млрд. лв, което говори за изключително лошо управление. И за това, че “Топлофикация” всъщност е собственост на нейните кредитори, а не на Общината. Знам, че бъдещият кмет Васил Терзиев и екипът му мислят за инвестиции най-вече в горивната база и топлопреносната система. Това може да изкара дружеството на печалба, което ще има и пряк ефект върху сметките на софиянци за парното”, обясни Панев.

Друг депутат - Венко Сабрутев - обясни, че гражданите също са потърпевши от лошото управление на дружеството.

“Само трябва да се видят по-високите сметки за парно и топла вода. Те са такива, защото в тях има такса корупция и това трябва ясно да го заявим. Да не говорим, че няма как всеки от нас да провери защо сметката му е на тази стойност и как е формирана. Формулите са непрозрачни, данните са неясни. Има нужда от смяна на ръководството, а да се случи това София има нужда от ново управление”, каза Сабрутев.

На края на събитието Васил Терзиев апелира към бъдещия общински съвет на София.

“Има много трудни решения, които трябва да се вземат. За да се случи промяната екипът на бъдещия кмет ще има нужда от подкрепата на Общинския съвет, защото той управлява “Топлофикация” и там е ключът към нужните реформи. И ще разчитам на всички съветници за подкрепа, за да се реформира това дружество, за да се оздрави. Това не е популизъм, това е решение, което ще е за доброто на всички”, завърши Терзиев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ