Бойци на "Хамас" вероятно са стреляли със севернокорейски оръжия по време на нападението си срещу Израел на 7 октомври, показва видео на бойци от групировката и иззети от Израел оръжия, предаде Асошиейтед прес. Пхенян официално отрича, че въоръжава "Хамас".

Южнокорейски служители, двама експерти по севернокорейските оръжия и анализ на Асошиейтед прес на оръжия, заловени на бойното поле от Израел, сочат, че "Хамас" е използвала севернокорейски портативен реактивен гранатомет F-7, използван обикновено срещу бронирани машини.

Доказателствата хвърлят светлина върху мрачния свят на незаконните доставки на оръжия, които засегнатата от санкции Северна Корея използва като начин за финансиране на собствените си програми за конвенционални и ядрени оръжия, отбелязва агенцията.

Военен експерт казва пред нея, че употреба на F-7 е била преди документирана в Сирия, Ирак, Ливан и ивицата Газа.

"Хамас" публикува изображения на техни бойци с реактивни гранатомети с отличителна червена ивица през бойната глава и други  елементи на дизайна, съответстващи на F-7, каза Мат Шрьодер, старши изследовател в Small Arms Survey, който е написал ръководство за леките оръжия на Пхенян.

„Не е изненада да видим севернокорейски оръжия в "Хамас“, казва той пред агенцията.

F-7 прилича на съветския ръчен противотанков гранатомет РПГ-7, разпространен широко в години на Студената война.

В брифинг с журналисти във вторник Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея конкретно посочи F-7 като едно от севернокорейските оръжия, които смята, че "Хамас" е използвала при атаката. Израелските военни са отказали да отговорят на въпроси на АП за произхода и производителя на тези гранати, заявявайки, че продължаващата война с "Хамас" не им позволява да отговорят.

Мисията на Северна Корея в ООН не е отговорила на искане за коментар от АП. Миналата седмица обаче Пхенян чрез своята държавна информационна агенция KЦНА отхвърли твърденията, че "Хамас" е използвала оръжията му като „безпочвен и фалшив слух“, организиран от Съединените щати.