Три деца с българско гражданство са в блокираната Газа, а баба им в България няма никаква връзка с тях, както и информация за съдбата на внуците си и тяхната майка. Контактът прекъснал снощи, след като районът, в който са нощували, бил атакуван от въздуха.

За това алармира снощи пред Нова тв бабата д-р Инширах Алшарафи.

Днес те са открити живи, уточниха техни близки. 

Майката и децата отишли в Газа малко преди да започнат ударите. Първоначално те били в северната част на анклава, но тръгнали на юг в търсене на безопасност. След като връзката с тях прекъснала, бащата на децата също тръгнал от България към границата с Египет с надеждата да срещне семейството си на граничната бразда, когато най-накрая бъде отворен хуманитарен коридор. От МВнР казват, че все още проверяват случая.

Дни преди да започне войната, снахата на Инширах Алшарафи заедно с трите си деца - всички български граждани, отиват при роднини в Газа. Синът ѝ остава в България. Държи връзка с тях до снощи, когато бомба избухва и взривява къщата, в която са всичките ѝ роднини.

„Брат ми, с един от неговите синове, излизат да носят храни. Те се връщат и цялата 4-етажна сграда рухва върху тях. Живеещите в нея са около 70 души и засега са извадили 40 загинали, сред които и майка ми. Майка ми загина. Всичките ми племеници и внуците на моя брат, всичките са си отишли. Всичките”, споделя Алшарафи.

По чудо, в момента на атаката децата са се намирали на 100 метра от засегнатата от атаката сграда, съобщиха техните близки, които са успели да се свържат с тях.