Две военни бази в Ирак, в които са разположени американски войници, бяха атакувани вчера с дронове и ракети, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници и на представители на властите, съобщава БТА.

Това е най-скорошното нападение в серия от атаки, последвали предупреждение на иракски военизирани групировки срещу Вашингтон да не се включва на страната на Израел във войната срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

Ракети и дронове бяха изстреляни срещу военновъздушната база "Айн ал асад" в Западен Ирак, в която са разположение американски и други чуждестранни войски. Бяха чути няколко взрива вътре в базата, казват пред Ройтерс източници от сферата на сигурността.

Иракските въоръжени сили казаха, че са отцепили района около базата и че са започнали разследване във връзка с нападението. Понастоящем не е ясно дали при атака има ранени хора или нанесени материални щети.

Ракети удариха друга военна база, в която има разположени американски войници и която се намира близо до Международното летище на Багдад, съобщи вчера иракската полиция, без да оповести детайли.

Американски представител, поискал да остане анонимен, каза пред Ройтерс, че две ракети са били изстреляни по американски сили на летището. Едната ракета е била прехваната, а другата е поразила празен склад - няма пострадали, поясни американският източник.

Атаки срещу американки войници в Ирак имаше и в сряда, когато бяха извършени две отделни нападения с дронове, като при едната от тях бяха ранени леко няколко военнослужещи.

САЩ разполагат с 2500 войници в Ирак, отбелязва Ройтерс.