Ще погълне ли войната в Близкия изток и Ливан, северния съсед на Израел и база на проиранската шиитска групировка "Хизбула"? За такъв риск  предупредиха днес британският премиер Риши Сунак и германският министър на отбраната Борис Писториус. Израел за пореден път обстреля позиции на "Хизбула" в Южен Ливан. Натрупват се и други тревожни симптоми - ред посолства призовават гражданите си, пребиваващи в страната на кедъра да я напуснат възможно най-бързо.

Посолството на САЩ в Ливан призова днес американските граждани в страната "да напуснат колкото може по-скоро, докато все още има редовни пътнически полети", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В препоръка, изпратена на гражданите чрез имейл, посолството заяви, че следи отблизо положението със сигурността в Ливан.

"Препоръчваме на американските граждани, които решат да не напуснат страната, да изготвят планове за действие при извънредни случаи", съобщи посолството. 

На 17 октомври Държавният департамент издаде препоръка за пътуване, с която призова гражданите си да не предприемат пътуване до Ливан заради "непредсказуемата ситуация в областта на сигурността".

Посолството на Великобритания в Бейрут също призова днес британците да напуснат Ливан на фона на напрежението в района на границата с Израел, предаде Франс прес.

Вчера Саудитска Арабия се обърна към своите граждани в Ливан да напуснат незабавно страната. По-рано Кувейт вече отправи подобен призив.

Франция, Германия и Австралия и други западни страни междувременно предупредиха гражданите си да избягват да пътуват до Ливан, отбелязва АФП.

На двустранна среща в Кайро днес египетският президент Абдел-Фатах ас Сиси и йорданският крал Абдула предупредиха, че "ако войната не спре и се разшири, тя заплашва да хвърли целия район в катастрофа", предаде Си Ен Ен. 

Германският министър на отбраната Борис Писториус предупреди за риск от разрастване на конфликта в Близкия изток след нападенията срещу Израел, извършени от палестинската бунтовническа групировка "Хамас", предаде ДПА, също цитирана от БТА.

В изявление от борда на германския боен кораб "Олденбург" в пристанището на Бейрут Писториус каза, че ситуацията в по-широкия близкоизточен регион вече е напрегната, но може да се промени драстично.

Той каза на екипажа на кораба да остане в готовност да окаже помощ при евакуирането на германските граждани от района и допълни, че в момента няма повод за безпокойство за безопасността на 140-те германски военни, разположени в Ливан като част от мироопазващата мисия на ООН в страната. Той заяви, че щабът на мисията в Южен Ливан, където са разположени 40 германски военнослужещи, е бил поразен в неделя от заблудена ракета.

Писториус, цитиран от Ройтерс, предупреди също да не се съкращава или изтегля дългогодишната мироопазваща мисия в Ливан в момент на сериозна ескалация на конфликта между съседен Израел и "Хамас", като заяви, че редуцирането или изтеглянето на силите на мисията би било погрешен сигнал в този момент.

Военноморските сили на ООН са в Ливан от 1978 г., за да поддържат мира по границата с Израел, и бяха разширени с резолюцията на ООН, с помощта на която беше спряна войната между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан през 2006 г.