"В средата на ноември първият хеликоптер за България ще слезе от поточната линия и ще започнат тестовите полети, след което машината ще прелети до София."

Това написа във фейсбук във вторник министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той посочва, че се е уверил на място в напредъка след посещение в Leonardo helicopters във Верджате, Италия, където сглобяването на хеликоптера е към края си. 

В България HEMS ще оперира с хеликоптери от най-високо поколение. 

Хеликоптерът AW109 Trekker ще разполага с иновативната система автопилот за управление по четирите оси на движение (4-axis).

Системата се внедрява за първи път в тези хеликоптери и позволява пилотирането в трудни условия да се извършва с висока степен на безопасност и прецизност при кацане, изброява още Гвоздейков техническите характеристики на машината. 

"Ще положим всички усилия до края на годината България да има лицензиран авиационен оператор със SPA.HEMS одобрение и регистриран първи хеликоптер", завършва Гвоздейков.

В края на септември изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз" Димчо Добрев бе категоричен, че първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София.