Има раздвижване в "Манчестър Юнайтед" - клубът, считан за един от най-големите в света, но изпаднал в голяма криза вече десетина години. В четвъртък ще заседава бордът на директорите на "червените дяволи" и се очаква да одобри продажбата на 25 процента от акциите на най-богатия британец - сър Джим Ратклиф.

По информация на британски медии, като Би Би Си, "Гардиън" и "Дейли мейл", Ратклиф ще плати около 1,3 милиарда паунда (1,58 млрд. долара) за дела. Твърди се, че това е само първата крачка към пълното придобиване на "Юнайтед".

Пак според тези и други канали за информация, бизнесменът ще получи футболните операции на 20-кратния шампион на Англия, а останалото ще остане под контрола на семейство Глейзър. Под първото се разбира управлението на отбора, неговата академия, работата със старши треньора и директорите, занимаващи се с тима, изходящите и входящи трансфери и т.н., и т.н.

"Манчестър Юнайтед" бе обявен за продан в края на миналата година, като от фамилия Глейзър тогава поясниха, че разглеждат "стратегически алтернативи, включително нова инвестиция в клуба, продажба или други транзакции, касаещи компанията".

В началото на тази година на "Юнайтед" бе поставена цена от рекордните за спортен клуб 6 милиарда паунда и бе обявена процедура за наддаване. Най-сериозните играчи в нея бяха Ратклиф и катарският банкер, член на кралската фамилия на страната, шейх Ясим бин Хамад Ал Тани. И двамата предложиха по около 5 млрд.

В края на миналата седмица вторият оттегли офертата си, научавайки, че опонентът му е постигнал пробив, макар и за миноритарен дял. 

Многобройните фенове на "Манчестър Юнайтед" задават въпроси и са на различни полюси в мненията си за развитието на ситуацията. Някои от самото начало не одобриха влизането на Глейзър на "Олд Трафорд", тъй като клубът бе вкаран в дълг заради кредит, изтеглен за покупката му. Отне им години да протестират и недоволстват срещу лошото менажиране. 

Сега едни са обнадеждени, че частичната победа на сър Джим е крачка към голяма промяна. Според други значим прогрес няма да бъде отбелязан, тъй като американците остават мажоритарни собственици, те ще продължат да решават бюджета за футболните дела.

Какво следва за един от най-обичаните (и мразени) клубове в света?

Кой е Джим Ратклиф?

Роден е на 18 октомври 1952 г., което означава, че утре (сряда) ще навърши 71 г., а ден по-късно може да си направи солиден подарък с 1,3 милиарда и влизане в "Манчестър Юнайтед". По образование е химик, а по-късно е добавил и бизнес администрация. Собственик е на химическия концерн INEOS, който създава през 1998 г.

За 2021 г. оборотът на компанията е бил 65 милиарда долара. Вестник "Сънди Таймс" изчислява състоянието на Ратклиф на 29,68 млрд. паунда. INEOS е основен спонсор на тима на "Мерцедес" във Формула 1. Богаташът притежава два футболни клуба - френския "Ница" и швейцарския "Лозана", които никак не се представят добре и това вече тревожи феновете на "Юнайтед". Все пак поне дотук този сезон "Ница" върви силно - на второ място е след 8 кръга.

Любопитно е, че Ратклиф има имения и хотели както на Лазурния бряг, така и до езерото Леман (или още Женевското). Не е изненада, че като местожетелство той се води в Монте Карло, ход, с който се твърди, че е спестил най-малко 4 милиарда паунда от данъци от септември 2020 г. насам.

Джим Ратклиф е роден в градчето Фейлсуърт, нещо като предградие на Манчестър, тъй като е на 6 км от града. Той твърди, че е фен на "червените дяволи" от дете. Това не му попречи да се пробва и за "Челси" през м.г., когато британското правителство принуди Роман Абрамович да продаде "сините". Наддаването обаче бе спечелено от консорциум, начело с американеца Тод Боули.

Как ще се промени "Юнайтед", дали изобщо ще се промени?

На първо място - Ратклиф показа, че иска повече "Юнайтед", отколкото шейх Ясим. През лятото се заговори, че фамилия Глейзър ще свали клуба от тезгяха, тъй като не е удовлетворена от офертите - те не се доближавали до исканите 6 милиарда. И още - че през 2025 г. наследниците на починалия милиардер Малкълм Глейзър ще опитат отново, но вече за много повече пари - 10 милиарда.

Ратклиф явно е решен да прояви търпение и да превзема целта бавно и методично, както и "отвътре", ставайки на първо време партньор на нежеланите на "Олд Трафорд" бизнесмени. 

Според "Дейли мейл" химикът вече има план и стратегия как да опита да върне "Юнайтед" на върха. Той може да смени някои директори, като например Джон Мърто, който е нещо като спортен шеф. Изпълнителният директор Ричард Арнолд, член на борда, също не можел да се чувства сигурен за позицията си. Че и техническият Дарън Флетчър. Пак същото издание написа вчера, че Ратклиф е набелязал за привличане Пол Митчъл, популярен мениджър във футболните среди.

Той е специалист в откриването на млади таланти, както и стратег за работата с тях. Област, която куца на клуба, дал на света величия като Джордж Бест, Райън Гигс, Пол Скоулс, Дейвид Бекъм... Митчъл вече бе свързван с "червените дяволи" през 2019 г.

Той е работил в "Саутхемптън", "Тотнъм" и "РБ Лайпциг", а сега е спортен директор на "Монако". По време на престоя при "шпорите" стои зад привличането на звезди като Хюн Мин Сон, Деле Али, Киърън Трипиър, Тоби Алдервайрелд... След това е помогнал в това отношение и на хита в германския футбол от Лайпциг.

С хора като Митчъл новият миноритарен акционер искал да сложи ред в трансферите и като цяло във футболното управление, защото хаосът там се вижда всяка седмица. Глейзър може да бъдат винени за много неща, но не и за липса на инвестиции във футболисти. "Юнайтед" е клубът похарчил най-много за трансфери в последните 10 г. - над 1,6 млрд. паунда. Ефект от това обаче няма, точно обратното.

В тази връзка златен дъжд през зимата не може да се очаква, тъй като клубът е длъжен да спазва финансовия феърплей и първо трябва да продаде, преди да купи. Но ако се стигне до промяна, то ще се цели въздействие и в това отношение.

Стадионът и базата

Тук е едно от слабите места в управлението на американците - те тотално са зарязали и остарелия "Олд Трафорд", и базата, която отстъпва с много на съответните на "Сити", "Ливърпул", "Челси", "Тотнъм"... Показателен е фактът, че най-големият клубен стадион във Великобритания не присъства сред арените, които ще домакинстват на Евро 2028.

"Дейли мейл" пише, че Ратклиф иска да обнови и разшири "Олд Трафорд" в обозримо бъдеще, така че да е отново модерен, безопасен, комфортен (а не част от зрителите да ги вали дъжд) и да носи повече приходи.

Той също така ще се запознае с казуса с базата - или ще има нова, или ще се обнови и разшири настоящата в Карингтън. Тук обаче се задава въпросът откъде ще дойдат парите за всичко това? Отговор може би ще има след четвъртък.

Остава ли Ерик Тен Хаг като старши треньор (мениджър)?

"Манчестър Юнайтед" започна сезона кошмарно и регистрира най-слабия си старт от десетилетия, но въпреки това нидерландецът засега може да се чувства спокоен. Наскоро му бе гласуван вот на доверие, а ранни сигнали от INEOS показват, че Ратклиф няма да поиска освобождаване на Тен Хаг. Както стана ясно по-горе, на първо време той ще опита да подобри структурата над треньора.

Тук е мястото да се отбележи, че ако Ратклиф бъде приет в клуба и му се даде чисто футболната власт, това устройва Глейзър. Сега при всеки неуспех огънят на недоволството, било то на стадиона или в социалните мрежи, се насочва към собствениците. В бъдеще тази "боксова круша" може да е сър Джим.

Още много въпроси

Те са десетки, а отговорите явно предстоят, стига промяната да бъде одобрена в четвъртък. Ратклиф никога не е бил медийна звезда, той бяга от интервюта и публични изяви като цяло. Но ще му се наложи да излезе и каже какво и как планира. Като начало.

Би Би Си разговаря с Анди Грийн, уважаван на Острова финансов анализатор и финансов директор на тръста на привържениците на "Юнайтед". 

Той риторично пита пред медията как ще си комуникират партньорите в управлението, когато трябва да се направи трансфер? Например. Кой ще одобрява парите? И още: въпросните 1,3 милиарда в клуба ли влизат или отиват за Глейзър? Което повдига въпроса какви акции купува Ратклиф - от онези, които са на борсата, или такива, които щатската фамилия притежава и те са с право на глас на общо събрание?

Има ли срок, в който милиардерът ще направи оферта да увеличи дела си? Може ли въобще в обозримо бъдеще да се говори да стане мажоритарен акционер?

Отговори - скоро. Поне такива са надеждите.