Германия уведоми днес Европейската комисия, че въвежда временен граничен контрол по своите общи граници с Полша, Чехия и Швейцария, предаде Асошиейтед прес, на която се позовава БТА.

ДПА отбелязва, че това е още една стъпка напред с цел засилване на преките проверки по източната граница между Германия и нейните три съседки.

Това ще позволи на Германия да извършва същите систематични проверки, каквито извършва и на своята граница с Австрия от 2015 г. насам.

През последната седмица германското правителство реагира на силния натиск да вземе мерки по отношение пристигането на голям брой мигранти след регионалните избори в двете икономически силни провинции Бавария и Хесен, които донесоха слаби резултати за управляващите партии и напредък за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Миналия месец министърът на вътрешните работи Нанси Фезер нареди да се засилят граничните проверки по източните граници на Германия с Полша и Чехия, но консервативната опозиция я призова официално да уведоми за граничните проверки - стъпка, която тя сега предприема, отбелязва АП.

Фезер каза в свое изявление, че "бизнесът на трафикантите става все по-брутален и безскрупулен", като посочи катастрофата на магистрала в Бавария миналия петък, при която седем души загинаха, след като претоварен с мигранти микробус се преобърна, когато шофьорът и заподозряният трафикант увеличиха скоростта, за да избегнат полицейска проверка.

"Сега е необходимо да се вземат всички възможни мерки, за да се спре този жесток бизнес в живота на хората", каза тя. "В момента се нуждаем от ефективно ограничаване на незаконната миграция, за да облекчим нашите общини", добави Фезер.

Центровете за мигранти и бежанци в цяла Германия са пълни през последните месеци, тъй като значителен брой кандидати за убежище се прибавят към повече от 1 милион украинци, пристигнали от началото на войната в родината им.