Българският национален отбор замина в мрачно настроение за Тирана, където утре, 17 октомври, излиза срещу Албания в контролен мач.

В събота селекцията ни загуби от Литва с 0:2 на стадион "Васил Левски" в евроквалификация и е изправена пред няколко негативни рекорда: последно място в групата, календарна година без победа и т.н. и т.н.

Предстоящият съперник е лидер в групата си за Евро 2024, онзи ден отнесе Чехия у дома с 3:0. А последните ни два мача през ноември са срещу фаворитите в нашата група - Унгария и Сърбия. Така изгледите поне за относително добър край и избягване на исторически провали никак не са добри.

Единствен пред журналистите на летище "София" се спря Кирил Десподов, който в събота пое вината за поражението от името на отбора и бе доста самокритичен.

"Настроението? Мисля, че това което виждам у вас, това е и при нас. Няма как да говорим за добро настроение, започна нападателят на гръцкия ПАОК. - Опитахме, доколкото можем, някак да успокоим нещата. Но това е за момент. Защото утре ни чака още един тежък мач. Всички го знаем това нещо и трябва да сме готови".

Според капитана не може да се говори за липса на желание с националната фланелка.

"Няма как да говорим, че липсва желание в отбора. Няма футболист, който в съблекалнята да каже: днес ще загубим. Всички излизаме с желание да спечелим. Онзи ден, ако гледаме реално, изпуснахме четири положения, две от които 100-процентови. После наша грешка, на всеки може да се случи...

Нормално е - Анди Краев се извини (заради червения си картон в края на първото полувреме, бел. ред.). Но той гореше на терена. И този червен картон просто ни свали на земята. През второто полувреме излязохме малко по-напред, опитахме се да върнем гол. Не се получиха нещата, стана 0:2 и мачът приключи", продължи той.

След крушението срещу Литва се заговори, че мачът с Албания ще е последен за сръбския селекционер Младен Кръстаич. Твърди се, че България ще има нов треньор за двубоите с Унгария и Сърбия - въпросът е дали временен или постоянен. Сигурно е, че скоро по въпроса ще заседава Изпълкомът на БФС.

Споменават се имената на наставника на младежите Александър Димитров, Илиан Илиев ("Черно море"), Димитър Димитров-Херо, Станимир Стоилов, Илия Груев...

"Треньорска смяна не мога да коментирам, защото съм футболист и съм долу на терена. Има си хора, които да преценяват тази ситуация. Решението за нас футболистите е утре да излезем и да умрем на терена, както се казва", рече Десподов.

Той защити Кръстаич. По думите му мнозина в България искали подмладяване в националния и сърбинът почнал да го прави от една година. В същото време обаче младите футболисти имат нужда от време и подкрепа, добави юношата на "Литекс". И отправи индиректна критика към отборите от Първа лига - заради многото чужденци и липсата на достатъчно българи като титуляри.

Ние трябва да се подкрепяме, защото всичко е срещу нас, обобщи лидерът.

На въпрос дали вече има някакви мерки от страна на БФС, Десподов заяви:

"Не мога да коментирам. Нашата работа е на терена, не ме вкарвайте в интриги".

От групата отпадна нападателят Преслав Боруков, който е получил контузия срещу Литва. Той бе освободен от лагера още в неделя сутринта.