Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки обяви в неделя вечер, че управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) е спечелила парламентарните избори, предаде Ройтерс.

"Победихме. "Право и справедливост" е победителят от изборите през 2023 г.", написа той в социалната мрежа "Х", информира БТА.

Управляващият блок "Обединена десница", предвождан от ПиС, печели най-голям дял от гласовете (36,8 процента) на днешните парламентарни избори в Полша. Той ще получи около 200 места в долната камара на парламента. Но тъй като за формиране на мнозинство са необходими 231 места, това означава, че ако ПиС иска да запази властта си, ще трябва да потърси коалиционен партньор.

Опозиционният лидер Доналд Туск заяви, че демокрацията е победила и "това е краят на управлението на ПиС".

"Никога не съм бил толкова щастлив през живота си, както днес с това второ място. Полша победи. Демокрацията победи. Махнахме ги от власт", каза той.

Туск заяви, че три опозиционни партии са събрали достатъчно гласове, за да изместят от властта управляващата консервативна националистическа партия.

"Право и справедливост" ще се опита да състави стабилно правителство, ако президентът ѝ възложи тази задача, заяви по-късно все пак Моравецки, цитиран от Ройтерс.

"Ако президентът възложи съставянето на кабинет на кандидата на спечелилата партия, ние ще се опитаме да съставим стабилно правителство", заяви Матеуш Моравецки пред държавната телевизия TVP.

По-рано лидерът на ПиС Ярослав Качински обяви пред свои съпартийци, събрали се в централата на партията в центъра на Варшава, че не е ясно дали резултатът от вота ще доведе до нов мандат.

"Трябва да имаме надежда", каза Качински.

Екзитполът на "Ипсос" показа, че опозицията заедно вероятно е спечелила 248 места в 460-местната долна камара на парламента, Сейма. Трите опозиционни партии - "Гражданската коалиция" на Туск, "Третият път" и "Новата левица" - се кандидатираха с отделни листи, но с еднакви обещания за отстраняване на "Право и справедливост" и възстановяване на добрите връзки с Европейския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

Според много поляци това са най-важните избори след 1989 г., когато след десетилетия на комунизъм се роди нова демокрация. На карта са заложени състоянието на конституционния ред на страната, законодателната ѝ политика по отношение на правата на ЛГБТ и абортите, както и отношенията с други държави на страната, която е ключов съюзник на Украйна след пълномащабната инвазия на Русия. Право и справедливост подкопава механизмите за баланс между властите, за да получи по-голям контрол върху държавните институции, включително съдилищата, обществените медии и самия изборен процес. Други виждат опасност за икономиката в начина на управление на партията и смятат, че високите социални разходи са засилили инфлацията. Освен това в полската икономика има високо равнище на държавна собственост, а управляващата партия е изградила система за покровителство, като е раздала хиляди работни места и договори на свои лоялни членове, отбелязва АП.

ПиС, която отрича да е извършила каквито и да било нередности, твърди, че реформите ѝ целят да направят страната и икономиката ѝ по-справедливи, като същевременно премахнат последните останки от комунизма. Партията представи изборите като избор между сигурността от неограничената миграция, която според нея опонентите ѝ подкрепят, и прокрадващото се озападняване, което според нея противоречи на католическия характер на Полша, посочва Ройтерс.

Подкрепата за партията намаля след последните избори през 2019 г. на фона на високата инфлация, обвиненията в семейственост и търканията с европейските съюзници. През 2019 г. "Право и справедливост" спечели близо 44 процента от гласовете, с около 7 пункта повече от сега.