До края на тази годината България ще излезе на международните пазари с емисия дълг. Това обяви в интервю за БТА финансовият министър Асен Василев. Според него това се налага във връзка със Закона за бюджета, но той не уточни какви ще са параметрите на планираните дългови емисии. Относно конкретния размер на бъдещия дълг Асен Василев посочи, че Министерството на финансите "не коментира детайли по емисиите, които са планирани".

Василев подчерта, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 на сто.

"Една голяма част от разговорите, които имахме тук, бяха свързани с приемането на еврото у нас".

Това заяви Василев в кулоарите на провеждащата се Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш. Той изрази оптимизъм за това, че България ще стане част от еврозоната на 1 януари 2025 г.

"Ако погледнете структурата на приходите в бюджета, ние имаме доста приходи, които трябва да дойдат по линия на ЕС, свързани с второто плащане по плана за възстановяване, които ще дойдат през месец декември, тъй като вече изпратихме искането за това плащане. Всъщност, ако се погледне откъде идва изоставането, то идва основно от приходите, които са свързани с еврофондовете, където към септември сме на изпълнение от 31 на сто при нормални стойности от 75 на сто и нагоре".

Това каза още Василев. Той допълни, че се очакват и приходи по линия на европейските програми за периода 2014-2020 г., които също да постъпят през месец декември.

"Що се отнася до данъчните приходи, те се движат, както са разчетени във времето. Ние заварихме едно много дълбоко изоставане в ДДС, особено при митниците, т.е. ДДС при вноса. Там имаше прогноза, че ще е с 1,5 млрд. лв. по-малко спрямо миналата година, което в момента се наваксва, резултатите се виждат и в числата. ДДС, което е събирано от НАП, спрямо миналата година е напред с около 16-17 процента, така че това отразява инфлацията плюс растежа на икономиката", обясни Василев.

Според него дефицитът се движи по програма, сега сме на 0,4 на сто от БВП, а в бюджета е предвидено той да бъде 3 процента до края на годината.