Това управление няма алтернатива и вотът на недоверие го показа много ясно. То успешно реализира националния дневен ред. Това не са просто наши приоритети, а приоритети, с които България може да се развива. Само кабинетът “Денков” може да придвижва този дневен ред напред и да го реализира.

Стана ясно, че тези, които атакуват управлението, не могат да формулират политическа алтернатива. Тяхната политическа алтернатива беше добре формулирана преди няколко дни от депутат от „Възраждане“. Той каза, че ако дойдат на власт, всички европейски норми ще бъдат отменени с един закон. Това на практика беше обещание, че България ще излезе от ЕС с един закон.

Това управление е трудно и е свързано с много компромиси и баланси, които всекидневно трябва да обсъждат, и с конфликти, които няма да спрат. Защото то се крепи на политически опоненти, които запазват своите различия. Но България не може да се върне към политическата криза. Не можем да се върнем към безотговорното поведение на един президент, който на практика обезглави българската система за изграждане на приоритети в областта на националната сигурност.

Пред лицето на 5 войни в диаметър от 1000 км от България отказът на Радев да свиква КСНС във формата, определен от конституцията и закона, означава отказ политическата и институционална система да уеднаквява по легитимен начин приоритетите в областта на националната сигурност.