Заместник-командирът на "Хизбула" шейх Наим Касем обяви днес, че ливанската шиитска групировка няма да се повлияе от призивите да стои настрана от конфликта между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс. Той допълни, че организацията му е в "пълна готовност" за намеса в сраженията.

"Призивите от задкулисието, отправени към нас от велики сили, арабски държави, пратеници на ООН, пряко или непряко, в които ни се казва да не се намесваме, няма да имат ефект", заяви той пред демонстранти, събрали се в южната част на ливанската столица Бейрут да протестират в защита на палестинците от ивицата Газа.

"Хизбула" е съвършено наясно със своите задължения. Ние сме подготвени и се намираме в готовност, в пълна готовност, като следим развоя на събитията стъпка по стъпка", каза Касем.

Групировката вече имаше многократни сблъсъци миналата седмица с Израел по протежението на ливанската граница, след като "Хамас" нападна израелски градове, а в отговор израелската армия подложи на бомбардировки ивицата Газа, припомня БТА.

Според информация от определени източници обаче "Хизбула" е преценила досегашните си действия така, че да бъдат с ограничен обсег, за да избегне разпростирането на военните действия на територията на Ливан и в същото време да държи заети израелските отбранителни сили.

Касем е най-високопоставеният представител на "Хизбула", който е говорил публично за разразяващото се насилие, посочва Ройтерс. Лидерът на групировката Хасан Насрала все още не е коментирал развоя на ситуацията.

"Въпросът, който ни се задава и чийто отговор се очаква от всички, е: Какво ще прави "Хизбула" и какво ще бъде нейното участие?", заяви Касем.

"Ние ще участваме в конфликта съгласно нашия план... Когато ни дойде времето за действие, ще действаме", добави той.