Инфраструктурата на града и как ще се постигнат качествени и трайни ремонти стана основна тема на втория дебат между водещите кандидати за кмет на София - Васил Терзиев (ПП-ДБ-Спаси София) и Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) в ефира на Нова телевизия.

Първият телевизионен дебат между двамата им даде възможност за още по-пряк сблъсък и взаимно задаване на въпроси.

Попитан защо се кандидатира, Терзиев изложи основните си цели и откри с атака срещу опонента си и неговата селекция в последния момент:

"Защото обичам София, искам да остана в този град, искам да бъде зелен, уреден, чист, сигурен, модерен, град за пример. За тази цел трябва да бъдат решени много проблеми, които са се наслоили през годините. За целта трябва човек, който има воля да ги решава, който има умения да съставя екипи, който има умения да работи по комплексни проблеми. Човек, който има екип, с който да решава тези проблеми, а не екип от хора, които са ги създавали.”

Хекимян веднага отвърна на удара:

"Кандидатирах се, защото смятам, че работата за София не бива да спира. А има реален такъв риск. Заради политически реваншизъм последните 2 години и половина, видяхме, че работата в държавата може да спре и блокира. Като гражданин на София не искам това да се случва. Големите проекти трябва да бъдат продължени, трябва да се работи за кварталите”, каза Антон Хекимян.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС разви тезата, че по време на COVID кризата от "Продължаваме промяната" са отказали да дадат на София нужните средства за градския транспорт, което е заплашвало да "блокира" града. Това се дължи и на управлението на София, което никога не се е фокусирало върху собствените си приходи, така че градът да има по-голяма независимост, отбеляза Терзиев.

"Трябва да има принципно отношение, което не зависи от това кой е на власт. Дори и да е имало грешки трябва да се поучим от тях", заяви той.

"Нула лева е дал Кирил Петков, а Асен Василев предложи цената на билета да бъде повишена. Защо? Искате да ударите Фандъкова и ГЕРБ, но всъщност гражданите са потърпевши. Това ли е начинът, по който ще управлявате?”, попита Хекимян.

Терзиев отсече, че винаги е заявявал нуждата от принципна позиция, "да няма мой - твой". А Хекимян отбеляза, че общината и СОС са се справили с проблема без помощта на правителството.

Как ще се наложат стандарти?

Кандидатът на ПП-ДБ продължи атаката със следващия си въпрос - той попита кой точно стандарт опонентът му иска да следва столицата.

"Стандартът, при който се защитава гражданският интерес, нещата се правят от първия път, няма корупционни схеми или стандартът на постоянно закъсняващите ремонти, ремонта на ремонта, на ремонта, непрозрачните обществени поръчки, мръсния въздух? Кой точно стандарт ще налагате? Този на еклектичната градска среда, който е постигнат благодарение на 17 години управление на партията, която ви е издигнала?”, попита Терзиев.

Хекимян изтъкна, че "през всичките години сме показвали нещата, за които говорите - различните видове плочки, неспазването на стандарта, закъсняването", визирайки работата си в бТВ. И подчерта, че той и неговият екип искали да наложат "стандарт за всяко нещо".

"Има наредба за градската среда, която казва каква ще е тротоарната плочка, как ще изглежда градското обзавеждане, как ще изглежда пейката. Като гражданин ще следя това да се случва. Всеки ден ще съм на всеки ремонт, ако трябва. Да спре ремонта на ремонта”, каза Хекимян.   

Терзиев обаче попита как ще стане това със същия екип, който е нарушавал тези стандарти.

"Много от общинските съветници са същите, районните кметове са същите и са несменяеми от 4 мандата. Как точно всички ще се събудят и ще кажат – започваме новия стандарт. Вчера се разхождах около „Александър Невски” няма една плочка, която да не стърчи. Това ли е стандартът?”, попита Терзиев.

"Когато аз управлявам София, тогава ще се съберем да си говорим за стандартите. Аз съм Антон Хекимян и ще управлявам по начина, по който аз смятам. Екипът ще го избера аз”, отсече Хекимян.  

„Избрали са ви екипа, дали са ви програмата, подписани са договорите за следващите 3-4 години и вие говорите за нов стандарт. Например за сметоизвозване 2025. Текущи ремонти - сега е голяма борба за следващите 4 години, за 200 милиона”, отговори му Терзиев

Как да няма "наши фирми"?

Разговорът за стандартите продължи, като налагането на нов такъв бе посочено за приоритет и от кандидата на ПП-ДБ. Той подчерта, че е нужен "качествен ремонт от първия път".

"За да се случи трябват няколко неща. Първо да има доста по-обстоен анализ какво и как се прави, да има по-добро планиране, по-добро задание, по-ясни обществени поръчки, обществени обсъждания, стриктен контрол на изпълнението, съразмерни глоби с големината на проекта. Тези, които системно не се справят, да влязат в нещо като „черен списък" и да не се добре дошли следващият път, когато се прави някакъв инфраструктурен проект”, каза Терзиев.

"Черен списък" от фирми обаче било "изключително трудно" да се случи, без да влезе в графа "самоуправство", репликира го Хекимян, а вкарването и на една фирма в такъв ще отнеме години съдебни процедури. И за пореден път оцени позитивно работата на досегашната управа на града:

"Има тротоари, в които 20 години не са сменени плочките, но има и такива, които са направени добре", каза кандитатът на ГЕРБ-СДС.

"Едно от най-важните неща е да виждате решения и да работите със страните, които имат отношение, това да се случи – дали е парламент, дали е общински съвет. А не да казваме, че наредбата не позволява, или законът не позволява. Щом има подобни практики в други държави, явно работят. Въпрос е на конкретни стъпки”, репликира Терзиев.

Очаквайте подробности.