Германия забранява дейността на своя територия на организациите „Хамас“ и „Самидун“. Това обяви канцлерът Олаф Шолц в специално изявление пред Бундестага.

Днес Германия реагира на реакциите на свързаните с „Хамас“ палестински организации в Берлин след терористичните нападения в Израел. Членове на организацията „Самидун“ празнуваха убийствата на улицата и дори черпеха със сладки. Канцлерът Олаф Шолц прочете специално изявление за ситуацията в Израел пред Бундестага, в което съобщи и за забраната на тези организации.

"Министерството на вътрешните работи ще издаде забрана за действията на Хамас. Съюз като Самидун, чиито членове  празнуват на улицата брутални терористични нападения, ще бъде забранен в Германия", заяви германският канцлер.

Шолц определи тези събития като "отвратителни" и "нечовешки". По-нататък той заяви:

"Това противоречи на всички ценности, на които сме се посветили като държава". Германският закон за сдруженията е "остър меч. И ние ще извадим този меч тук като конституционна държава", заяви Шолц. "Ние не приемаме омразата. Не толерираме антисемитизма. Всеки, който възхвалява престъпленията на Хамас или използва нейни символи, подлежи на съдебно преследване в Германия".

В доклада си за 2022 г. Федералната служба за защита на конституцията оценява потенциалния брой поддръжници на Хамас в Германия на 450 души. Според Службата за защита на конституцията те основно събират дарения за терористичната организация. На заседанието на Бундестага присъства и израелският посланик в Германия Рон Просор. Той беше посрещнат с бурни аплодисменти в залата. Шолц каза по негов адрес:

"Скърбим и тъгуваме заедно с вас. Израел има правото да защити себе си и своите граждани от тази варварска атака. И сигурността в Израел и за Израел трябва да бъде възстановена. Сигурността на Израел е държавна цел и на Германия", потвърди Шолц.