България и Албания бяха приети за нови членки на Съвета по правата на човека на Организацията на обединените нации (ООН) на Общо събрание в Ню Йорк, предаде "Ройтерс".

При тайното гласуване страната ни получи 160 гласа, Албания - 123, а опитът на Русия да се завърне претърпя неуспех - 83 вота. Трябваше да бъдат избрани две държави, така кандидатурата на Москва остана на трето място от Източна Европа.

Другата оспорвана надпревара беше в Латинска Америка и Карибския басейн, където Куба, Бразилия, Доминикана и Перу се бореха за три квоти, но в крайна сметка Перу загуби.

Останалите регионални надпревари не бяха така оспорвани. Китай, Япония, Кувейт и Индонезия бяха избрани да представляват Азия, а Бурунди, Малави, Гана и Кот д'Ивоар ще заемат четирите позиции, полагащи се на Африка. Франция и Нидерландия ще представляват Запада.

Това гласуване се разглежда като решаващ тест за усилията на Запада да държи Москва дипломатически изолирана след нахлуването й в Украйна, пише "Ройтерс". Заради инвазията си в съседната държава преди 18 месеца Русия беше изгонена от базирания в Женева Съвет по правата на човека на ООН, припомня агенцията.

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган в системата на ООН, заменил Комисията на ООН по правата на човека. Съветът е спомагателен орган на Общото събрание. Първото му заседание се провежда на 19 юни 2006 г.

Какво представлява Съветът на ООН по правата на човека и с какво се занимава?

Ето с какво се занимава Съветът на ООН по правата на човека, по справка на БТА:

- Съветът на ООН по правата на човека се състои от 47 държави членки с право на глас, избрани от пет регионални групи. Избират се за тригодишен срок и имат право на не повече от два последователни мандата.

- Изборът на членовете става с тайно гласуване на Общото събрание в Ню Йорк.

- При днешното гласуване 17 страни се съревноваваха за 15 места, чийто мандати започват между 2024 и 2026 г.

- Органът е създаден през 2006 г. и има за задача да "поощрява всеобщото спазване на всички човешки права и основни свободи, по справедлив и равноправен начин, без оглед на техния вид".

- Той замени Комисията на ООН по правата човека, която беше разпусната, а причината за това отчасти се състоеше в скандал около членството в нея.

- Съветът се събира три пъти годишно в сградата на Обединените нации в Женева за сесии, в които участват дипломати, министри, президенти, гражданското общество и жертви на нарушения на човешки права и правозащитници.

- Съветът редовно организира и заседания, на които страните осъществяват взаимен контрол помежду си на състоянието на човешките права в тях.

- Органът няма правнообвързващи правомощия, но заседанията му водят до поставяне под наблюдение на дадена страна и може да нарежда разследвания за документиране на нарушения, които понякога служат като основа за възбуждане на наказателно преследване за военни престъпления.

- През април 2022 г. членството на Русия беше временно прекратено по настояване на различни страни начело със САЩ заради нахлуването в Украйна. Подобни замразявания на членството са рядкост.

- През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп извади САЩ от този орган на основание хронична тенденциозност към Израел. Впоследствие Вашингтон се върна и сега отново е държава член с право на глас.

- През март 2022 г. съветът започна разследване заради войната в Украйна и обвини руските сили в нарушения, които могат да представляват престъпления срещу човечеството. Също миналата година той назначи и разследващ по досието за правата на човека в Русия.

- Другите текущи проверки включват международна разследване на репресиите в Иран и разследване на окупираните Палестински територии и Израел.