“Темата за чистия въздух е една от най-важните за София. Мръсният въздух е проблем, който касае всички ни, всички софиянци, без значение от коя партия сме. Всички ние дишаме този въздух, всички се притесняваме колко е вреден за децата ни. Това е системен проблем, който ние сме си поставили за цел да решим. И да спрем да се тормозим”, заяви кандидатът за кмет на София Васил Терзиев.

Терзиев, който е издигнат от местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” говори по време на кръгла маса на тема “Да изчистим въздуха в София”. 

В нея освен Терзиев участваха лидерът на листата за общински съветници на коалицията Борис Бонев, депутатите Илина Мутафчиева, д-р Александър Симидчиев и Венко Сабрутев, кандидатите за общински съветници Емилия Ангелова и Симеон Ставрев, районни кметове, граждани и представителите на различни организации.

“Чистият въздух е основополагащ за качеството на живот в един град. И понеже ние искаме да подобрим качеството на живот в София, трябва да изчистим въздуха.

Преди години съдът задължи Общината по безпрецедентен начин с конкретни мерки. Но дори и тези мерки не бяха предприети от Общината. Още повече, част от мерките са непопулярни, тоест ще имаме нужда от политическа воля. А ние сме сигурни, че имаме тази воля”, заяви Борис Бонев.

Срокът даден от съда на Общината, изтече през 2022 г. Това означава, че всеки път, в който нормите са превишени, гражданите могат да предявяват искове срещу Столичната община.

Коалицията представи данни, от които става ясно, че само в Северна Македония и Сърбия въздухът е по-мръсен, отколкото в София.

Няма орган или система в човешкото тяло, която не се засягат от замърсяването на въздуха

“Между 12 000 и 15 000 души годишно умират в България от замърсяването на въздуха. В София са около 600 души годишно. Замърсяването е причина за ¼ от инсултите и ⅓ от инфарктите. На практика няма орган или система в човешкото тяло, която не се засяга от замърсяването на въздуха”, каза д-р Симидчиев. Според данни, които д-р Симидчиев сподели на събитието, при превишаване нивата на замърсяване броят обаждания до Бърза помощ нараства с 10%. Същото важи и за спешната хоспитализация в дните след въздушно замърсяване. “Проблемът е реален, проблемът е измерим. Но ние можем да се справим с него, ако имаме системен подход”, завърши д-р Симидчиев.

Според статистическите данни България е на челните места в света по смъртност заради замърсяването на въздуха. Пред нас в тази негативна класация са само КНДР и Босна и Херцеговина.

“Столична община три мандата бездейства.  София бездейства по отношение на горенето на замърсители. Няма контрол, няма програма, дори няма стратегия за това как да помогнем на тези хора да спрат да горят замърсители. Дори няма информационна кампания как жителите могат да се възползват от средства, които идват по европейски програми”, коментира Венко Сабрутев.

Нискоемисионната зона и 10 млн. лв. за странни платформи

От коалицията коментираха и влизащата в сила от 1 декември нискоемисионна зона.

“Тази зона обаче е поредното неработещо нещо, което ГЕРБ оставя в наследство. Няма данни, няма модели, няма анализ какво ще се случи след въвеждането на зоната. Освен това наредбата за зоната не включва тежкотоварния превоз и транспортните средства”, обясни Емилия Ангелова.

Тя каза, че коалицията ще иска въвеждане на гратисен период до февруари 2024 г., който гражданите да не бъдат санкционирани за нарушения. “В този период ще надградим наредбата, за да стане по-добра. Защото нискоемисионните зони са добър инструмент, ако е разписан както трябва”, добави Ангелова.

Кандидатът за общински съветник изнесе и данни, че пари за борба с мръсния въздух има, като в ПВУ са предвидени около 1 млрд. за тази цел. Друг е въпросът доколко тяхното разходване е ефективно - например, общината е одобрила 10 млн. лв. за две нови дигитални платформи.

“Миналата седмица са били одобрени тези пари. Платформите ще смятат по-ефективен начин на придвижване от точка А до точка Б. Все едно няма вече такива, като например Google Maps и Moove.bg,  които софиянци използват”, завърши Ангелова.

Симеон Ставрев посочи, че е необходимо да се насърчава и улеснява пътуването с градски транспорт и изтъкна, че нещо не особено трудоемко като създаване на приложение за покупка на билети може да бъде полезно.

“В момента това може да стане само през сайта и почти никой не го използва. А това може да е работеща мярка повече хора да използват градския транспорт. Освен това данните от новата тикет система ще ни дадат възможност да преобразуваме линиите, за да станат по-удобни. В добавка - нови електрически превозни средства, допълнителни бус ленти и отделяне на трамвайните релси от останала част на шосето. Всичко това ще направи градския транспорт по-бърз и по-удобен”, обясни Ставрев.

Той обеща разширяване и свързване на мрежата от велоалеи. Както и изграждане на обезопасени велопаркинги, а не сегашните стоянки. Като средство за разсейване на задръстванията и изтегляне на автомобилния трафик към околовръстното шосе той изтъкна необходимостта спешно да бъдат изградени булевардните връзки и пробиви, например с булевардите “Рожен”, “Илиянци”, Източната тангента и връзката към летището.

“Калните точки са един от най-големите проблеми за кварталите. Уж са зелени площи, но не са. И това е проблем, който трябва да се реши, защото паркирането в тях води до прах из целия град”, заяви Илина Мутафчиева.

Настоящият кмет и кандидат за втори мандат на район “Лозенец” Константин Павлов подчерта важността на изграждане на инфраструктура в новите  квартали като “Витоша - ВЕЦ Симеоново”, “Кръстова вада” и “Хладилника”, както и прилагането на улична регулация след придобиване на имотите с цел изграждане на канализация, която ще позволи миене на улиците и тяхното асфалтиране - ключови мерки за борба със замърсяването с ФПЧ.

Необходимостта от системен подход при справяне със замърсяването на въздуха

“Дългосрочното планиране е нещо, което просто отсъства в България. И затова всички страдаме. Но имаме шанс да променим този недостатък”, коментира д-р Симидчиев.

“За да може всички проблеми, за които говорихме, да бъдат решени обаче имаме нужда от подкрепата на софиянци. Колкото повече сме в Общинския съвет, толкова по-лесно ще преведем политиките в реални мерки. Имаме политическа воля, имаме подготовка, имаме и смелост да приложим непопулярни решения. Но само с подкрепа можем да минем от света на намеренията в света на реализираните политики”, завърши Васил Терзиев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ