В различни публикации, някои от които споделени над 1000 пъти в социалните мрежи, се твърди, че идва нова пандемия и отново ще бъде наложен локдаун. В част от постовете се внушава, че съвсем скоро ще бъде въведено задължително носене на маски, а зад всичко това стои премиерът Николай Денков. Според твърдението министър-председателят е казал, че „ако болните станат 1000“, ще наложи локдаун и носене на маски.

В други публикации се твърди, че съвсем скоро се очаква обявяването на над 3000 заразени на ден. Публикациите са еднотипни – бял текст, който изпъква на ярко червен фон.

Твърдение: Премиерът предупреждава за скорошен локдаун и носене на маски

В търсене на истината, екипът за проверка на факти на БНР се обръща към Министерството на здравеопазването, откъдето категорично отричат премиерът Денков да е отправял предупреждение за въвеждане на локдаун и носене на маски при над 1000 заразени с коронавирус на ден. Оттам припомнят, че в България действа Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, в който ясно са описани мерките и стойностите на заболяемост, при които те ще бъдат въвеждани.

В него са описани общо пет етапа на разпространение, а именно:

Етап 0: слабо разпространение на COVID-19; не се отчита натоварване върху здравната система;

Етап 1: нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19, увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти с COVID-19;

Етап 2: епидемичен подем в разпространението на COVID-19, трайна тенденция за увеличаване на заетостта на болничните легла;

Етап 3: епидемично разпространение на COVID-19, отчита се натоварване на здравната система;

Етап 4: епидемичен пик в разпространението на COVID-19, претоварване на здравната система.

Към всеки един от етапите са предвидени съответните мерки. Към днешна дата всички области в България се намират в Етап 0.

В сайта coronavirus.bg всеки ден се публикува актуална карта, както и обобщен вид на описаните етапи и тяхното прилагане.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че премиерът Николай Денков е отправял закана за въвеждане на локдаун и носене на маски при над 1000 заразени от коронавирус на ден, е НЕВЯРНО.

От Министерството на здравеопазването припомниха, че в България действа Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, в който ясно са описани мерките и стойностите на заболяемост, при които те ще бъдат въвеждани. Към настоящия момент всички области в България се намират в Етап 0.