Администрацията на президента Джо Байдън заяви вчера, че ще добави нови участъци към граничната стена, за да предотврати рекордните преминавания на мигранти от Мексико, обрат, който е в съзвучие със знакова политика на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп направи изграждането на гранични бариери основен принцип в първата си предизборна кампания за президент, а на негови митинги се скандираше "Изградете тази стена!".

Едно от първите действия на Байдън след встъпването му в длъжност през януари 2021 г. беше да издаде прокламация с обещание, че "доларите на данъкоплатците няма повече да бъдат отклонявани за изграждането на гранична стена".

Байдън ревизира и всички ресурси, които вече са били отделени за граничната стена.

Президентската администрацията съобщи вчера, че този нов ход не е в разрез с обявеното в прокламацията на Байдън, защото парите, отпуснатите по време на мандата на Тръмп през 2019 г., е  трябвало да бъдат оползотворени сега.

Попитан от журналисти дали граничната стена работи, Байдън отговори "Не". Президентът допълни, че администрацията е трябвало да използва средствата.

"Не мога да спра това", каза Байдън.

Тръмп побърза да обяви, че е бил прав и поиска извинение.

"Както често съм казвал, в продължение на хиляди години е имало само две неща, които са работили безотказно: колелото и стените!", написа Тръмп в социалните мрежи. "Ще се извини ли Джо Байдън на мен и на Америка за това, че му отне толкова време да се задейства..."

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор нарече новото решение на Байдън "крачка назад".