След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще иска смяната на 7-8 министри при ротацията на премиерите през март, защото според него не се справяли добре с работата, днес допусна, че в кабинета могат да влязат и кадри на ДПС. Борисов неизменно пакетира Движението като част от т. нар. (не)коалиция. 

На въпрос на Клуб Z, трябва ли при ротацията в такъв случай да има и министри на ДПС, Борисов отвърна:

"Ако имат хора, които да могат да се справят по-добре с работата, защо да нямат".

А на въпрос какво изобщо налага участието на Движението във всичко, като "сглобката" от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" има достатъчно гласове за парламентарно мнозинство (общо 132 гласа при изискуеми минимум 121), Борисов заяви:

"Нямаме ги гласовете".

"Непрекъснато има депутати, които пътуват - ОССЕ, ПАСЕ, командировки..."

Така че ДПС била необходима, за да се крепи кворумът.

По традиция вече, непосредствено след лидера на ГЕРБ говори и неформалният лидер и говорител на Движението - Делян Пеевски.

На въпрос ще иска ли ДПС да участва с министри в кабинета след ротацията на Николай Денков и Мария Габриел, Пеевски бе категоричен:

"Не, не желаем да имаме номинации за министри в кабинета при ротацията! Няма да участваме в това нещо!"

Днес под ударите на Борисов и Пеевски попадна министърът на отбраната Тодор Тагарев заради тазсутрешното му участие в бТВ. Тагарев атакува парламента, че се бави с решението за закупуването на бронетранспортьорите "Страйкър" (Stryker) от САЩ за 1,5 милиарда долара. Поиска сделката да бъде финализирана преди местните избори, иначе сме щели да изпуснем сроковете.

Това ядоса лидерът на ГЕРБ, който припомни, че всички важни решения, свързани с армията, досега ги е взел парламентът, не МО. Което е факт. "Не му прави чест", посочи Борисов.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев пък допълни, че няма опасност да изпуснем сроковете, които са през декември. И на свой ред атакува Тагарев, намеквайки, че бърза, за да може да отчете дейността при предстояща визита в Щатите.

"Парламентът не е бюро снимки и ние няма да действаме по график, който да дава възможност за снимки на министри, когато пътуват в чужбина" - посочи Гаджев.

И попита още какво е свършило министерството по линия на помощта за Украйна, гласувана в парламента. По думите му БТР-ите от времената на Възродителния процес, които бяха одобрени от НС преди три месеца, все още не са отпътували.

"Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод!" - ядоса се на Тагарев и Пеевски.