"Факт е, че някои от министрите са по-активни публично. Това не означава, че другите не са си свършили работата. Може би по-малко са активни пред медиите."

Така премиерът Николай Денков коментира в интервю за БТА концепцията не (не)коалиционния партньор Бойко Борисов за смяна на министри при рокадата през март. Малко по-рано през деня (а и вчера на предизборна проява в Хасково) лидерът на ГЕРБ обяви, че ще поиска смени в кабинета, изтъквайки, че на някои министри дори не им се знаели имената. Закани се, че след март, когато Денков трябва да бъде заменен от кадъра на ГЕРБ Мария Габриел като министър-председател, министрите трябвало да минат в обяснителен режим какво са свършили и какво не, за да останат на позиции.

Борисов бил недоволен от "7-8 министри, които не работят".

Може ли да се очаква съществено предоговаряне на внесените планове в ЕК в следващите месеци, каквато възможност предвиждат правилата? - пита БТА Денков относно териториалните плановете за Стара Загора, Кюстендил и Перник, предизвикали протести на енергетиците и впоследствие споразумение с кабинета.

"Ще договаряме през следващите седмици по плановете и точно затова те трябва да бъдат в ЕК. Ако те бъдат извадени, няма как да преговаряме с Комисията. Това трябва да бъде напълно ясно. Отново тази дискусия с ЕК трябва да върви успоредно с разговорите с миньорите и енергетиците. Затова е важно не да стоят на магистралата, а да дойдат, за да влезем в дълбочината на разговора. Това, което се видя, абсолютно убеден съм, че голяма част от тях не разбират добре каква е същината на плановете и как те биха им помогнали. Плановете не са тези, които затварят централите, както те си го представят. Плановете помагат, когато пазарът затвори централите, когато те не могат да работят, защото има по-евтин ток от други източници, как да се помогне на тези региони да развият бизнес, който е нов, съвременен и би създал по-добри работни места от тези в момента", отвръща Денков.