Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди срещу прибързаното присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

"Всеки, който е имал нещо общо с Украйна, знае, че това е страна, която е корумпирана на всички нива на обществото", заяви Юнкер пред вестник „Аугсбургер Алгемайне“ в интервю, публикувано в четвъртък.

„Въпреки усилията, тя не е готова за присъединяване, нуждае се от мащабни процеси на вътрешни реформи", продължава Юнкер. ЕС е направил лош опит с някои "така наречени нови членове" по отношение на върховенството на закона. Това не трябва да се повтаря.

Подобен подход не би бил справедлив и спрямо самата страна, каза Юнкер.

"Не бива да се дават фалшиви обещания на народа на Украйна, който страда вече достатъчно."

Въпреки това, каза той, трябва да се запази "европейската перспектива" за Молдова и Украйна, "която така смело се противопоставя на Русия и защитава европейските ценности". Трябва да се даде възможност на тези страни "да участват в части от европейската интеграция", казва Юнкер. "Трябва да работим за това да направим възможно нещо като частично присъединяване, интелигентна форма на почти разширяване."

Междувременно председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел подкрепи присъединяването на Украйна към Европейския съюз до 2030 г. - при определени условия.

"Украйна може да стане член на ЕС през 2030 г., ако и двете страни си напишат домашното", заяви Мишел пред „Шпигел“.

Членството на Киев защитава и германската външна министърка Аналена Баербок също многократно е призовавала Украйна да се присъедини към ЕС. На предизборно събитие на Зелената партия в Мюнхен в неделя Баербок заяви, че задачата на Германия е, "когато тази ужасна война най-накрая приключи, Украйна също да може да се присъедини към Европейския съюз". Германия трябва да продължи да изгражда ЕС.