Бившият редактор от руската телевизия "Първи Канал" Марина Овсянникова беше осъдена задочно на 8 години и половина лишаване от свобода по обвинение в разпространение на недостоверна информация за въоръжените сили на Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"С оглед на позицията на прокуратурата Овсянникова бе осъдена на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода, като наказанието следва да се изтърпи в наказателна колония с общ режим", се казва в съобщение на московската прокуратура.  

Обвинението в разпространение на "недостоверна информация" е във връзка с нейна протестна акция от юли миналата година. Тогава тя застана на брега на река Москва срещу Кремъл с плакат, на който пише: "Путин е убиец, войниците му - фашисти", отбелязвава Ройтерс.

Овсянникова  работеше за руската държавна телевизия "Първи канал" повече от 10 години, преди да реши да организира протест срещу войната в Украйна.

През март 2022 г. тя прекъсна живото предаване на вечерните новини с плакат в ръце, на който пишеше: "Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат".

Овсянникова напусна Русия с дъщеря си, след като една година беше държана под домашен арест.

Адвокатът ѝ заяви, че в момента тя се намира в Европа, но не разкри в коя държава.