Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че "МВР категорично застава зад полицая", който използва огнестрелно оръжие срещу 18-годишен крадец при преследване в София по-рано този месец.

Той беше гост в сутрешния блок на бТВ, като говори за този случай и за мерките, които ведомството му предлага за справяне с водачите, които сядат зад волана, употребили алкохол и (или) наркотици.

Стоянов изказа съболезнования на близките на починалото момче, но бързо добави следното:

"Категорично заставаме зад взетото решение на полицая да използва огнестрелно оръжие по отношение на лице, за което на първо място има данни, че е извършило грабеж. Това е тежко престъпление.

На второ място - има данни, че това лице е част от група, която е заплашвала жертвите си с огнестрелно оръжие.

Трето - полицаят е използвал оръжие, след като многократно е предупреждавал лицето да спре. А след това е произвел предупредителни изтрели."

Министърът официално припомни хронологията със заподозрените младежи от въпросната нощ.

"Данните за грабежа са подадени малко след 2 часа. Имаме случай, при който е отнета чанта на момиче и, поне според показанията на това момиче, един от грабителите е заплашил да използва оръжие. Около 5 часа се получава сигнал от охранител на бизнес център.

Той е подаден на патрулна кола, която се натъква на крадците. Лицата се качват в автобуса. Полицаите сигнализират на шофьора и той спира автобуса и отваря вратите, но две от трите лица започват да бягат. Третото е задържано", рече Калин Стоянов.

Нататък той потвърди, че служителят на МВР е стрелял с личното си оръжие, което е носил заедно със служебното. Според него, това не е проблем, униформените можело да носят и "три пистолета, ако искат" (всъщност това е така, но в последните дни бе спомената вътрешна наредба на МВР, която им забранява по време на служба да използват лични пистолети б.р.).

Стоянов обясни, че разследването изяснява това, че служебното оръжие изпаднало от кобура при пресладването. Много вероятно е полицаят да понесе административно наказание за това, че е използвал личното си оръжие, а не служебното. Личното обаче било "по-модерно". Нещо, по което екипът на министъра работи - осъвременяване на оръжието на служителите на МВР, тяхната подготовка по стрелба и т.н.

На уточняващи въпроси на водещите стана ясно, че:

"използването на служебния пистолет предполага използването на стоп-патрони - три, преди бойните. Това обаче не е станало, именно поради факта, че служебният е паднал. По първоначална информация в личния не е имало стоп-патрони."

Униформеният, подготвен отлично и награждаван, по думите на Стоянов - на въпрос за подготовката му, е тичал известно време след бегълците, предупредил ги е, че ще стреля и го е направил във въздуха, повтори министърът. След това е преценил да спре и да се прицели.

Стоянов отново даде да се разбере, че той и ведомството подкрепят преценката и действията на полицая. Използването е оръжие в конкретната ситуация е било "наложително и правомерно".

Не е имал намерение да убива, разследването установява откъде е влязъл и излязъл патронът, допълни МВР шефът.

Законът за МВР дава възможност на служителите да използват оръжие и в случая той се е базирал на точка 3, която му дава такава възможност по отношение на лице, което е извършило престъпление, бяга и отказва да се подчини, поясни още Калин Стоянов.

Калин Стоянов иска наказателна отговорност при над 0,5 промила алкохол нагоре

Министърът на вътрешните работи изрази мнение, че случващото се по българските пътища е "абсолютно недопустимо". Според него отнемането на коли при установяване на пиян водач категорично работи и дава резултати (посочи пример за установени по-малко шофьори с алкохол в пробите), но МВР ще предложи нови санкции.

Ние сме в ситуация, в която трябва да предприемем драстични мерки, МВР ще ги предложи. Предвиждаме наказателна отговорност да се търси от 0,5 промила нагоре. А административна отговорност да се търси от 0,2 до 0,5 промила.

Ако тези мерки бъдат подкрепени в Народното събрание съм убеден, че българското общество ще се замисли дали да пие и да шофира, заяви Калин Стоянов. Министърът посочи, че в Европа има държави с нулева толерантност към употребилите алкохол водачи. Стоянов добави, че органите на реда не срещат трудности при установяването на наличие на алкохол, но съществува реален проблем при изследванията за наркотици у водачите. Там експертизите понякога се бавят и до 6 месеца.

В момента за изследване на наличие на наркотици в кръвта има преподготовка, която е до 6 часа. Ако закупим нови, съвременни апарати, тази преподготовка ще е до 15 минути. Тези машини струват не повече от 130-140 хиляди лева. В момента сме в процедура, в която ще ги закупим в абсолютно спешен порядък, съобщи още министърът на вътрешните работи.

Той изрази недоумение защо това не е направено досега.