МВР разполага с осем специализирани амфибии “Тайга ТТМ”. Тези всъдеходи се използват при наводнения за спасяване на хора, като два от тях са в София, а по един има в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Монтана и Добрич.

Това става ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на писмен въпрос, зададен му от депутата от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев. 

Народният представител се възмути от публичните изяви на лидери на “Възраждане” във връзка с наводненията по Южното Черноморие.

“Наводненията в Царево бяха използвани по нелеп начин от “Възраждане”, за да се направят внушения, че ако не бяхме дали на Украйна 100-те бронетранспортьора, с тях е било възможно да бъдат спасени хора, ако БТР-ите бяха превърнати в амфибии и предоставени на пожарната”, каза Мирчев.

И подчерта, че от отговора на вътрешния министър става ясно първо, че България разполага с всъдеходи тип амфибия и няма нужда да преправяме БТР-и за помощ при наводнения, а освен това 100-те БТР-а на МВР все още са в складовете на жандармерията.

Те ще заминат за Украйна едва след като Киев подпише споразумението с МВР в следващите дни и парламентът го ратифицира. 

“Особено гнусно е, когато руското прокси в парламента използва подобна трагедия, за да прокарва интересите на Путин - по всякакъв начин да се попречи на изпращането на помощ за Украйна.

На това може да се противодейства само по един начин - оборвайки лъжите с факти. И тук фактите са ясни - амфибии има, а от "Възраждане" лъжат и жонглират със страховете на хората​”, категоричен е Ивайло Мирчев.