Китайският министър на отбраната Ли Шанфу е в неизвестност от 29 август. Подозренията относно необяснимото му отсъствие се задълбочиха в петък, след като някои медии съобщиха, че той е разследван от китайските власти, а висш дипломат на САЩ предположи, че е бил поставен под домашен арест, предаде Ройтерс.

65-годишният Ли е пропуснал срещи с лидери на отбраната на Виетнам и Сингапур през последните две седмици, обясниха източници, които са пряко запознати с ангажиментите му. 

Белият дом смята, че Ли е разследван, съобщи в петък "Файненшъл таймс", позовавайки се на американски служители. "Уолстрийт джърнъл" посочи, че той е бил отведен миналата седмица за разпит и отстранен от поста си.

Нито един от източниците не посочва причините за разследването.

Министерството на отбраната на Китай не отговори веднага на исканията за коментар на Ройтерс. На въпрос дали Ли е разследван, говорителката на китайското външно министерство Мао Нин обясни, че "не е запозната със съответната информация".

Изчезването на Ли идва след необяснимата смяна на китайския външен министър Цин Ган през юли след продължителен период извън публичното пространство. Подобно на министъра на отбраната, Цин е един от петимата държавни съветници на Китай, позиция в кабинета, която има по-висок ранг от обикновен министър.

Отсъствието на Ли е особено внимателно наблюдавано от Съединените щати, които не са отменили санкциите, наложени му през 2018 г. за закупуването на оръжия от най-големия износител на оръжие в Русия - "Рособоронекспорт".

Китайски служители многократно са казвали, че искат тези санкции да бъдат отменени, за да се улеснят по-добрите разговори между военните на двете страни. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се опита да разговаря с Ли по време на конференция по отбраната в Сингапур през юни, но не се стигна до нищо повече от ръкостискане, припомня Ройтерс.

Уен-Ти Сунг, политолог от Австралийския национален университет, каза, че въпреки че Ли е бил "препятствие" в отношенията между САЩ и Китай, неговото необяснимо отсъствие ще доведе до проблеми за Китай.

"Други страни ще се чудят за нещо толкова просто като чий номер да наберат, когато искат да установят военни диалози с Китай", каза той.