САЩ добавиха в санкционния си списък още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин, съобщиха Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ.

Целта е "да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите, които са му нужни, за да води варварската си война срещу Украйна", заяви министърката на финансите Джанет Йелън.

Много от санкциите са насочени пряко към руската промишленост. В списъка са включени производителят на вагони "Трансмаш", автомобилостроителите "АвтоВАЗ" и "Москвич", както и фирмата зад самолетни двигатели "Союз" в Москва.

"АвтоВАЗ" и "Москвич" бяха пряко свързани с френската Renault, която бе сред първите, напуснали Русия след началото на войната - още през м.г. "Режията" притежаваше бившия завод на "Москвич" край руската столица, като правеше там модели от своя алианс. Също така бе мажоритарен акционер в производителя на "Лада".

За да бъде запазена заетост и да има нови автомобили за местния пазар, Русия върна "московеца". Тук припомняме, че всъщност това е "копи пейст" модел на китайската фирма JAC - единствено емблемата е сменена (но и тя се прави в Поднебесната империя), като има и електрически вариант. Колите се сглобяват в Москва. Цената започва от 55 хил. лв., а за EV модела достига 100 000.

А заради санкциите автомобилите "Лада" излизат без доста съвременни системи за безопасност и комфорт, като производството остава затруднено.

Санкции са наложени и на големи руски машиностроителни компании, металургични и минни корпорации. Сред тях са строителното подразделение на газовия гигант "Газпром" - "Газпромстрой", както и втората по големина руска компания за диаманти "АГД Даймондс".

На мерки са подложени и компании от трети страни, като например две турски фирми, за които се смята, че доставят части за строителството на дронове в Русия.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак благодари на правителството на САЩ за тази "решителна стъпка".

В резултат на санкциите активите на посочените лица и компании в САЩ са блокирани, а на американски граждани или хора, пребиваващи в САЩ, е забранено да правят бизнес с тях.