Руските активи на френския автомобилен производител Renault стават държавна собственост на Руската федерация, съобщи Министерството на промишлеността и търговията на Русия в Телеграм.

„Подписаните споразумения предвиждат прехвърляне на акции на Renault Russia на град Москва и акции на AVTOVAZ на държавата, представлявана от предприятието NAMI, подчинено на руското министерство на промишлеността и търговията“, се казва в изявлението.

В резултат на сделките дяловете в активите ще бъдат разпределени, както следва:

100% акции на CJSC Renault Русия ще бъдат собственост на правителството на Москва.

67,69% от акциите на автоконцерна АвтоВАЗ (те бяха собственост на Renault) стават собственост на Руската федерация, представлявана от NAMI.

"В рамките на съществуващите лицензи ще продължи производството на цялата гама автомобили Lada в заводите на АВТОВАЗ. АВТОВАЗ ще предоставя и услуги по поддръжка на автомобили Renault на руския пазар", допълват от руското министерство, цитирано от украинския информационен сайт "Гордон".

В договора е записано, че Renault може да се завърне в страната в следващите шест години.

По-интересната част е свързана с идеята в завода на Renault в Москва, в който досега се сглобяваха модели на френската марка, а също така на Nissan и Dacia, да бъде възроден "Москвич". Някога той се правеше именно там, преди част от предприятието да бъде придобито от Renault след фалита на АЗЛК.

За намеренията за "Москвич" написа в личния си блог кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.

По думите му основен технологичен партньор за връщането към живота на "московеца" ще стане "Камаз". Отначало ще се произвеждат стандартни автомобили, а в бъдеще щяло да се премине и към електромобили.