Морето е замърсено с отпадъци, както след всяка буря, но това не означава, че водата е мръсна.

Това обяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред бТВ в четвъртък.

„Морето е море, поглъща отпадъците, те се разнасят. Това, което виждаме в момента, е, че вече се изчиства“, коментира той.

"Не бих нарекъл водата след потопа мръсна", обяви министърът.

Попов коментира също, че използването на водата за битови нужди реално не е забранено, но местната власт трябва да предупреди хората, ако има риск за здравето им.  

Относно снимките на тръби по Черноморието, които бяха оголени след наводнението, екоминистърът коментира, че обяснението на местните власти, че тръбите са за дъждовна вода, а не незаконна канализация, е достоверно.

„Това, което разбрахме, е, че тръбите са законни. Дали те са направени както трябва и дали при порой не се смесват с битови води, това е друг въпрос“, каза Попов.

Според него обяснението на концесионерите на плажовете и местните власти, че тръбите отвеждат дъждовната вода е "напълно достоверно".

"Ние изпратихме от регионалната инспекция хора да проучат тези конкретни случаи. Дали те са законно построени, не е в нашата сфера, това, което ние разбрахме, все пак е, че това са законни тръби", обясни Попов. 

„Няма как да няма определени точки, на които да се изчака“, каза Попов. „Мръсната вода е вода, която съдържа химически или биологични отпадъци", добави той.

Според министъра обаче през последните години качеството на водата в Черно море се подобрявала. Той цитира и проучвания, за да подкрепи твърденията си..

"Има и проучване на Института по океанология на Българската академия на науките, което показва нарастване на замърсяването на дюните с отпадъци. Водата обаче бавно се придвижва към по-чиста и по-чиста“, обяви Юлиан Попов. 

След наводненията здравните власти препоръчаха преустановяване на къпането в морето край Царево заради навлизането на огромни маси кална вода в акваторията му. В бедствието от 5 септември живота си загубиха двама мъже и две жени.

За набезите на мечки

„Трябва да сме подготвени, че може да се стигне до сблъсък между мечки и хора“, каза Юлиан Попов по повод зачестилите случаи на мечки, които слизат в населени места.

Вчера той публикува и пост във фейсбук по темата.

 

„Мечките са защитен вид и ще останат защитен вид“, категоричен е министърът, като допълни, че трябва да се намери правилен начин за съжителстване с тях.