"Преди 2 години активистите на София прайд започнаха своята публична и съдебна веднета срещу певицата Milena Slavova.

Причината - тя си позволи да се противопостави на поругаването на българския флаг от участници на София прайд. Заради позицията си тя беше подложена на системен тормоз от хора, които иначе претендират за толерантност."

Това пише във фейсбук статус бившият главен прокурор (и изобщо прокрор) Иван Гешев.

Клуб Z вчера разказа за сагата на Милена, която утре има дело във ВАС.

Делото най-общо е за следното: след като ЛГБТ активисти подават жалба срещу певицата в Комисията за защита от дискриминация, тя отказа да й наложи глоба. Аргументът - че чрез фейсбук и едно гостуване в Нова тв Славова не е обидила гей хората, а е изразявала правото си на свободно мнение.

После подателите на сигнала атакуват отказа на КЗД пред Административния съд - София град. В края на 2022 г. той отменя отказа и връща случая на антидискриминационната комисия за ново произнасяне. 

Сега Милена и КЗД атакуват пред ВАС именно въпросния акт на долната инстанция - с който тя е отменила отказа на Комисията да глоби Милена.

С думите "да се противопостави на поругаването на българския флаг" Иван Гешев вероятно визира обяснението на самата Милена - че е написала думата "извратеняци", след като видяла кадри от прайда, на които някой си бил пъхнал българското знаме... отзад.

Тъй като по повода има сериозни обществени вълнения (включително и събиране на рокери), Гешев, който даде заявка, че ще става политик, продължава:

"Утре делото ѝ ще се гледа във Върховния административен съд.

Сега е моментът да подкрепим Милена. Тя има нужда от нас. Нека се опълчим на културата на отхвърляне и "правото" на малцина да я налагат по свое усмотрение.

Да защитим Милена, защото тя е една от нас!"

Не става ясно от кого точно ще "защитават" Милена, тъй като във въпросното дело тя е касаторът - тя иска нещо от съда. Факт, който Гешев би трбявало като юрист да разбира.