Китайският футбол бавно, но сигурно отстъпва позицията си на финансово "Ел Дорадо" в Азия на първенствата в арабските страни, след като последиците от пандемията от COVID-19 се оказват за момента непреодолимо препятствие за удържане на позициите.

Това пише в свой анализ Майкъл Чърч от Ройтерс, цитиран от БТА. Авторът е специалист по първенствата в Източна Азия и редовно прави обзори за развитието на играта в тази част на света.

Трудностите на Китай - преди началото на пандемията футболен оазис за (не само) застаряващи звезди и треньори, които не са намерили нещо подходящо в Европа, идват на фона на платените над 1 милиард долара от Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ... Всичко там започна още преди Световното в края на м.г., а през настоящата саудитците привлякоха един куп асове. Харчовете им отстъпват само на тези във Висшата лига на Англия, но както е тръгнало, скоро могат да ги надминат.

На този фон, последната седмица беше белязана от изненадващото съобщение, че шампионът на Китай за миналата година "Ухан Трий Таунс" е изправен пред сериозни трудности, тъй като едни от инвеститорите в клуба са изпратили информативно писмо, че спират финансирането, пише Чърч.

Неназован за момента бизнесмен съобщава, че ще прекрати вложенията си в края на месеца, а той и партньорите му били готови да дадат клуба на безценица на някой кандидат. Също така те гарантират, че "отборът няма дълг към датата на спиране на инвестицията". 

Веднага след като тази новина бе тиражирана, беше свикана спешна среща, за да се обсъдят стъпки и да се гарантира, че клубът ще продължи да съществува до края на сезона на китайската Суперлига.

"Ухан" е шести в класирането, на 14 точки зад лидера "Шанхай Порт" с шест оставащи мача до края. Клубът спечели титлата в китайската Суперлига миналия сезон за първи път в своята история. Това му дава право да е един от трите местни клуба в Азиатската Шампионска лига, започваща на 18 септември. 

Но "Ухан" не е изолиран случай, просто се коментира най-много, защото е шампион. Проблемите идват от това, че китайският футбол, подобно на други области, може да се каже на цялата икономика в страната, продължава да изпитва финансови затруднения след пандемията. Забавеното е развитието на сектора с недвижими имоти, а това е сигурен белег за проблеми навсякъде другаде.

ФК "Цзянсу", шампион от 2020 г., спря да функционира само три месеца след като взе титлата. Просто собствениците от Suning Holdings Group обявиха, че спират финансирането, а техен заместник на беше намерен.

А някак между другото двукратният азиатски шампион "Гуанджоу" изпадна във втора лига миналата година, след като спечели осем титли от китайската Суперлига за девет сезона. Дотам се стигна, тъй като корпорацията China Evergrande се оказа най-задлъжнялата компания в света. И трябва да "реже" от някъде.

А именно "Гуанджоу" беше лидер по разходи за играчи във времената, когато Китай се превърна във футболната топ дестинация извън Европа. Клубът щедро харчеше за имена като Марчело Липи, Луис Фелипе Сколари и на два пъти Фабио Канаваро на треньорската скамейка. Фланелката ни тима обличаха футболисти като Алберто Джилардино, Джаксон Мартинес, Робиньо и Лукас Бариос. В момента обаче е на 12-о място от 16 отбора във Втора дивизия.

Странно или не, четири клуба не могат да запълнят квотата си за чужденци, а пристигащите "легионери" са с все по-скромни визитки. Това дава възможност за доста български футболисти да получат оферти, припомня БТА. И вече двама се представят доста успешно. Борислав Цонев кара втория си сезон в китайската Суперлига и до момента има общо 40 мача и 9 гола за "Далиен Про". Дефанзивният полузащитник Петър Витанов се присъедини към "Тянцзин" това лято и веднага се превърна в основен футболист.

Ясно е, че огромните заплати са в миналото. И не е ясно дали ако си върнат финансовата стабилност, компаниите ще инвестират със същата страст, както преди. Със сигурност китайските клубове са изправени пред нови реалности, а големите звезди от Европа за момента няма да имат път към тази дестинация.

Ако искат повече пари и лукс от тези, които имат в Европа, пред тях широко са отворени арабските страни, начело със Саудитска Арабия. Както и САЩ, където футболът (сокърът) е все по-популярен и привличащ инвестиции.