Без изненади, ГЕРБ номинира за нови мандати най-успешните си кметове.

Днес Изпълнителната комисия на партията трябва да утвърди окончателно имената, одобрени от местните организации, но част от тях вече са ясни.

Както Клуб Z писа, в Бургас за нов мандат ще се бори Димитър Николов.

В Стара Загора, също без изненада - Живко Тодоров.

За Враца партията отново залага на Калин Каменов.

И тримата гореизброени на последния вот през 2019 година спечелиха от първия тур с убедителна преднина пред опонентите си.

Както Клуб Z писа, партията на Бойко Борисов ще подкрепи за Перник сегашния кмет Станислав Владимиров. Владимиров стана градоначалник с подкрепата на бившата си вече партия - БСП, която напусна поради разногласия с лидерката Корнелия Нинова. Нинова бе недоволна от него още покрай кризата с яз. Студена и това, че работи с тогавашния премиер Борисов за разрешаването ѝ.

За Кюстендил ГЕРБ отново ще подкрепи Петър Паунов.

Отново без изненада - подкрепа за нов мандат ще има и Златко Живков - Монтана.

Никакви питанки няма и по отношение на Даниел Панов за Велико Търново - също кмет от първия тур.

Стар ще е кандидатът и за Сливен - сегашният кмет на партията Стефан Радев

За Силистра партията издига бившия областен управител, сега депутат - Ивелин Статев. Макар и сега кметът да е нейн - Юлиян Найденов.

В Смолян ГЕРБ издига за нов мандат Николай Мелемов, който спечечели също от първия тур през 2019-а.

Същото се отнася и за Хасково - с кмета Станислав Дечев.

Засега обаче от ГЕРБ не съобщават нито официално, нито неофициално, кои ще са кандидатите им за София и Пловдив.

От месеци като възможен кандидат за столицата се спряга ротационният председател на Народното събрание Росен Желязков, чието кариерно издигане тръгва от Столична община още от началото на 90-те. По информация на Клуб Z при първоначалните разговори Желязков е отказал, ако няма гаранция за добро представяне на партията му на фона на заявките за успех на кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" - Васил Терзиев.

Публична тайна е, че за номинация се готви и сегашният председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който наследи на този пост напусналия през 2021 г. Елен Герджиков. По информация на Клуб Z, ако изборът на Борисов не се спре на Георгиев, то е вероятно той да оглави листата за общински съветници, а впоследствие партията да даде заявка, че иска да е и председател на СОС. Последното със сигурност ще влезе в колизия с плановете на ПП-ДБ: техният партньор на вота "Спаси София" да получи председателското място - в лицето на водача на листата Борис Бонев.

В Пловдив пък доскоро се считаше, че партията ще издигне човек, посочен от местния лидер Иван Тотев. Така се завъртяха имената на приближените му кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, кметът на район "Централен" Георги Стаменов, както и зам.-кметът Георги Титюков.

Така сега се спряга Дани Каназирева, която бе депутат на ГЕРБ и бивш областен управител, назначен от Борисов, а на местния вот през 2019 г. финишира трета - като опонент на кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров със своя "Съзю за Пловдив". Каназирева не се кандидатира за депутат на последния парламентарен вот.

По информация на Клуб Z Димитров все пак е фаворит за номинацията.

Изненадващо обаче днес от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Тотев е подал оставка като областен координатор, което бе разчетено като консолидация на актива в Града под тепетата.

От ГЕРБ засега не съобщават и коя ще е номинацията им за Варна. Името на сегашния й градоначалник Иван Портних стои редом до различни скандали през годините - от варненските акции в Пловдивския панаир, през рибарското селище "Карантината", чието изграждане се разследва от Европейската прокуратура, отходната тръба на Варна, а запоследно - и скандалът за поискан подкуп от апелативния прокурор Владимир Чавдаров. Портних дал парите, а сега се оказа, че е сезирал антикорупционната комисия.

В същото време градоначалникът на Варна, който през 2019-а оцеля след балотаж, може да бъде забелязан редом до лидера Борисов при обиколките му в района.

Очаквайте подробности