Пленумът на ВСС обсъди днес проекта си за бюджет за 2024 г. и прогнози за следващите две години. Вчера мининсърът на правосъдието Атанас Славов е внесъл за обсъждане предложен проект, но кадровиците приеха своя "оферта",която да бъде пратена на МФ и МС за одобрение.

Така се разбира, че от догодина е заложено 12 % увеличение на заплатите, повишения има на почти всички пера. С изключение на собствените приходи, които - както е известно - са огромен проблем на системата. Те си остават кръгло по 100 млн.лв. всяка година (прогнозно).

В разходната част за база е използван бюджетът на съдебната власт за 2023 г. с предвидена актуализация на заплати с 12 на сто изчете Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия.

Така от Асен Василев ще се искат:

- 1, 353 млрд. лв. за 2024 г.

- 1, 424 млрд.лв. за 25-а и

- 1,503 млрд. за следващата година.

(Предложението на МФ е: за 2024 г. - 1.212 млрд., 2025 г. - 1.215 млрд. лв., и за 2026 г. - 1.218 млрд. лв.).

Магдалинчев поясни, че за минимална заплата в системата е използвана - както е по закон - прогнозната удвоена средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера, по данни на НСИ. Според НСИ за второто тримесечие на 2023 г. тя е била 1822 лв.

Напблюдавайки тенденциите на нарастване на средната заплата, кадровиците залагат индексация 12 % за 2024 г и по 10 на сто за следващите две години – 25-а и 26-а.

Затова и за някои числа Олга Керелска попита - дали не ги занижават за последващите две години, тъй като вече ВСС ще има други членове.

Общо за заплати разходите ще бъдат: 

- 811 млн. лв. догодина  (със 115 млн. повече спрямо 23 г.);

- 892,7 млн. за 2025-а и 

- 981,9 за следващата година.

Всякакъв вид други възнаграждения и плащания на персонал също растат, средствата за облекло също се очаква да бъдат увеличени с 10 % за трите години. Това важи съответно и за осигуровките, а също за командировъчните и пр.

За издръжка Съветът прогнозира 138 млн. лв. догодина, 130 млн. за следващата и още по-малко за 2026 г.

Друга тема: разчетените средства за вещи лица, за разходи за експертизи и за преводи на документи също трябва да бъдат завишени – най-малкото защото възнагражденията на вещите лица са обвързани със скока на минималната работна заплата.

Отсега се предвижда прокуратурата да разполага с 9 млн. лв (от общо 12,7 млн.лв.) за обещетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Много по-малко ще имат съдилищата - 3,3 млн., и самият ВСС - 300 000 лв., ако бъде осъден от някого.

Бившият санаториум в Банкя, който се предвижда да стане сграда на Националния институт на правосъдието, ще се ремонтира за 4,4 млн. лв.

Новият "дом" на европейските делегирани прокурори на ул. "Г.С.Раковски" 134 също ще претърпи основен ремонт и преустройство на стойност 4 млн. лв., които трябва да свършат за две години - 24-а и 25-а. 

Олга Керелска от съдиите повдигна въпроса за курортен комплекс "Чайка", който ползва прокуратурата и за който само догодина има разписани 800 000 лв. за ремонт и поддръжка.

"Има ли някаква яснота дали е необходим на прокуратурата", попита тя.

След което напомни, че от времето на Сотир Цацаров обвинителите имат и друг комплекс - в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Магдалинчев обаче  набързо я "отряза", че комплекс "Чайка" се управлява и стопанисва от ВСС.

"Той е имот на ВСС - така или иначе ние трябва да осигуряваме някаква поддръжка и ремонти дейности. Дали ПРБ ще се откаже, е друг въпрос – не сме го обсъждали."

Със 17 гласа Пленумът единодушно гласува да поиска споменатите по-горе пари от МФ и правителството.