Президентът Володимир Зеленски каза днес, че украинските войски, които извършват контранастъпление срещу руските окупационни сили, са напреднали на южния фронт през изминалата седмица, като същевременно е имало и придвижване близо до Бахмут на изток, предаде БТА.

Последните коментари на Зеленски за състоянието на тримесечна контраофанзива изглежда потвърждават оценки от други длъжностни лица за напредък, макар и скромен, в източна и южна посока.

Зеленски каза, че украинските сили удържат позициите си на други места на изток – в Авдиевка и Маринка, близо до фокуса на основните атаки на Русия, и в Лиман и Купянск, които също са обект на опитите на Москва да напредне в северна посока.

Началникът на местната военна администрация каза, че близо до Авдиевка украинските войски са завладели част от село Опитне, южно от града.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за успехи близо до Бахмут, където близо една година се водиха битки, докато градът беше превзет от руските войски през май.

Във вечерния си доклад Генералният щаб отчете „частичен успех в резултат на щурмови операции" край Клишчиевка,  село, разположено на възвишения южно от Бахмут, и  разглеждано като ключово за превземането на града.

Докладът също описва и успех близо до Роботине – селище, превзето от Украйна в края на миналия месец, като част от придвижването на юг през контролираните от Русия райони към Азовско море.

И през изминалата нощ Русия атакува Украйна с дронове камикадзе, 11 от които бяха свалени над Кривой рог, Днепропетровска област, съобщиха местните власти. Безпилотници бяха засечени и над северната Сумска област. 

Русия заяви днес, че е свалила два украински дрона над Белгородска област, на границата с Украйна, без летателните апарати да причинят жертви, предаде Франс прес.

Бербок - за четвърти път в Киев от началото на войната

Германската външна министърка Аналена Бербок пристигна днес в Киев. Това е четвъртото ѝ посещение в Украйна от началото на войната.

Берлин иска да помогне на Украйна,  която кандидатства за членство в Европейския съюз от миналата година, предаде ДПА. От страната се очаква напредък в укрепване на върховенството на закона, борбата с корупцията и въвеждането на европейски стандарти, каза Бербок при пристигането си, цитирана от германската информационна агенция.

Тя каза, че Киев вече е предприел забележима поредица от действия в съдебната реформа и в медийното законодателство, но “има да измине още път в прилагането на антиолигархичните закони и в борбата са корупцията”. Самият ЕС трябва да работи, за да се подготви “за повече столове около масата”, добави Бербок. 

Тя остро критикува депортирането на украински деца от руските окупационни власти и заяви, че тези престъпления трябва да бъдат наказани.

Бербок потвърди, че страната ѝ няма да престане да подкрепя Украйна срещу руската агресия "икономически, военно и хуманитарно".