Най-малко един човек е загинал при руски ракетен удар по Кривой рог, родния град на президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко, цитиран от БТА. Министърът каза, че загиналият е полицай. 

Той поясни, че при руския ракетен удар е била поразена административна сграда на полицията. Спасители са извадили няколко души изпод отломките.

Спасителните служби казаха, че 44 души са били ранени, предаде Укринформ.

Регионалният областен управител Сергий Лисак пък каза, че при удара са повредени три административни сгради и седем жилищни сгради, добави той.

Вътрешният министър на Украйна съобщи също така, че трима души са били убити в Херсонска област при руски въздушен удар. Четирима души са били ранени, предаде Ройтерс. Ударът е бил нанесен по село Одрадокамянка.

Украинците са прехванали 16 от 20 дрона над областите Одеса и Николаев

През тази нощ военновъздушните сили на Украйна са прехванали 16 от 20-те ирански безпилотни летателни апарата "Шахед", изстреляни от Русия при петата атака тази седмица в южната част на Одеска област, съобщиха регионални и военни представители.

Русия засили въздушните си атаки срещу украинската инфраструктура за износ на зърно по река Дунав и в пристанището на град Одеса от средата на юли, когато Москва се отказа от постигнато чрез посредничеството на ООН споразумение, което позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море.

"През нощта руските терористи атакуваха Одеска област за пети път тази седмица", заяви губернаторът на областта Олег Кипер в "Телеграм".

Военното командване на южната част на страната съобщи, че са свалени 14 безпилотни самолета над Одеска област и още два над Николаевска област. Командването уточни, че дроновете са били изстреляни от територията на Русия и от Крим, който бе завзет и анексиран от Москва през 2014 г.

Регионални служители съобщиха, че Русия е извършила нападение с ракети и срещу югоизточната Запорожска област и североизточната Сумска област, като при атаките са пострадали няколко души.

Службата за спешна помощ на Украйна заяви, че двама души са били ранени в Сумска област и публикува видеозапис, на който се вижда как спасители изваждат ранена жена от дупка, образувана от експлозията при удара. От изявлението става ясно, че 65-годишна жена и 70-годишен мъж са били спасени, след като двуетажна жилищна сграда е била повредена.