Украйна продължава да навлиза навътре отвъд първата отбранителна линия на Русия в района на Роботино, съобщава военният анализатор Емил Кастехелми. Край село Вербове украинските сили вече достигат втората отбранителна линия на руснаците, твърди експертът.

От началото на миналата седмица украинските войски вече водят битки с руснаците в покрайнините на Вербове и по думите на Кастехелми Украйна вече е стабилизирала позициите си в региона. Той обаче предупреждава, че е твърде рано да се говори за пробив, тъй като украинските бронирани машини все още действат отвъд зоната на т.нар. драконови зъби - противотанковите бетонни блокове, които често изискват квалифицирани бойни инженери, за да бъдат "извадени".

Кадри от сателити, публикувани на 4 септември, показват, че украинските сили са стигнали до руските отбранителни позиции между Роботине и Новопрокопивка. На 5 септември Генералният щаб на украинската армия потвърди успеха.

По данни на "Института за изследване на войната" украинските сили постигат напредък и в непосредствена близост до все още непробития руски отбранителен слой, който се простира на север от Солодка Балка. 

Крайната цел на украинското настъпление в региона е освобождаването на Мелитопол. По този начин не само ще бъде прекъснат сухоземният мост между Русия и Крим, но и руските войски в Украйна ще бъдат разделени на две. Мисията обаче все още изглежда непосилна - преди да достигнат Мелитопол украинците ще трябва да се преборят за 30-хилядни град Токмак, като по пътя ги очакват множество добре укрепени руски отбранителни линии.