„Очакваме тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи с 8 на сто. Това е най-голямото увеличение от десетилетия.“

Това заяви днес в Европейския парламент в Страсбург генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори пред Комисията по външни работи и Подкомисията за сигурност и отбрана.

Столтенберг изтъкна, че украинците постепенно си възвръщат територии, но призна, че контраофанзивата върви трудно.

„Те водят трудни боеве, но успяха да пробият защитните линии на руските сили и напредват“, каза генералният секретар.

По думите му силите на Киев си възвръщат средно по неколкостотин метра земя дневно.

„Никой никога не е казвал, че офанзивата ще бъде лесна. Винаги сме заявявали, че тя ще бъде кървава и тежка. Защото виждаме, че руснаците са подготвили защитни линии с огромно количество мини. Едва ли някога в историята сме били свидетели на повече мини на бойното поле, отколкото в Украйна днес“, допълни той.

Шефът на НАТО обаче бе категоричен, че помощта за Украйна трябва да продължи, независимо дали тя ще спечели или загуби, тъй като така се гарантира мирът на страните-членки на Алианса:

„Ако президентът Путин спечели в Украйна, това ще бъде трагедия за украинците, но и опасно за нас. Защото се изпраща послание, че когато използват военна сила, авторитарните лидери получават това, което искат. Затова е в интерес на нашата сигурност да подкрепим Украйна“, посочи Столтенберг.

Според него няма данни за умишлени действия от страна на Русия във връзка с падналия дрон на румънска територия.

Йенс Столтенберг отново потвърди, че Черноморският регион е от огромно значение за НАТО и че алиансът внимателно наблюдава ситуацията там.